Johannes Lukas och Lukas Hofer. Foto: TT

Hofer ska driva de svenska skidskytteherrarna framåt

Uppdaterad
Publicerad

De svenska skidskytteherrarna söker nya vägar för att utvecklas.

I sommar kommer den italienske världscupvinnaren Lukas Hofer att träna med landslaget.

– I damlaget ser vi varje dag att vi har brutalt bra sparring, i varje pass är det någon som stuckit ut och det har drivit oss framåt. Den situationen vill vi skapa på herrsidan också, säger den svenske huvudtränaren Johannes Lukas till SVT Sport.

Under onsdagen kom beskedet att det svenska och det italienska skidskytteförbundet kommit överens om att Lukas Hofer ska köra sin sommarträning tillsammans med det svenska herrlandslaget.

– Det är flera skidskyttar som har slutat i Italien och han var sugen på att testa något nytt och vi kände samtidigt att vi vill testa något nytt som ingen annan nation gjort den senaste tiden. Jag är säker på att det kommer att hjälpa båda, säger Johannes Lukas.

På vilket sätt kommer det att gynna det svenska landslaget?

– Vi har som målsättning att utveckla vårt herrlag ännu mer. Vi har gjort en väldigt bra satsning nationellt med utvecklingslaget, med många aktiva och många bra tränare som kan supporta alla unga svenska skidskyttar, men det har saknats något för att utveckla vårt herrlag. I damlaget ser vi varje dag att vi har brutalt bra sparring, i varje pass är det någon som stuckit ut och det har drivit oss framåt. Den situationen vill vi skapa på herrsidan också, säger Lukas.

Kommer ni att hemlighålla något för honom?

– Han kommer träna med oss och följa planen men hela grundsystemet kommer han inte få inblick i.

Från italiensk sida är man glada över möjligheten.

– Jag tackar det svenska skidskytteförbundet för denna möjlighet. Jämförelsen mellan de olika träningsmetoderna kommer att hjälpa Lukas Hofer att öka sin kunskap och stärka honom i sina förberedelser inför nästa säsong, säger Flavio Roda, ordförande i det italienska vintersportförbundet, i ett pressmeddelande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.