Hanna Öberg och Frida Karlsson. Foto: Bildbyrån

Enkelt att fuska – enligt svenska vallatester: ”Kan bli ett större problem än dopning”

Uppdaterad
Publicerad

Det går ”ganska enkelt” att fuska för att komma runt det nya förbudet mot fluorvalla, visar svenska tester. Ändå har skidskyttet beslutat att driva igenom förbudet – och skidorna är på väg att göra samma sak.

– Om vi inte gör rätt nu kan detta bli ett ännu större problem än dopning, säger Johan Wåhlström, vallautvecklingschef i skidskyttelandslaget.

Sedan flera år finns en enighet om ett totalförbud mot fluorvalla inom skid- och skidskyttesporterna. Både med tanke på miljön och av hänsyn till vallapersonal.

Dessutom finns ett EU-reglemente om fluorförbud i samhället.

Internationella skidskytteförbundet (IBU) har redan beslutat om ett totalförbud till nästa säsong.

Internationella skidförbundet (Fis) kan fatta samma beslut vid kongressen i Milano den 26 maj. En arbetsgrupp jobbar nu med frågan, som ska presenteras för styrelsen.

Fis informerade nyligen på sin hemsida om statusen på kontrollapparaten. Man konstaterade bland annat att ”enheten ger tillförlitliga tester för att säkerställa fluorfria tävlingar, vilket kommer att bidra till att garantera rättvisa tävlingar och lika villkor”.

Annan verklighet

Men några av Sveriges främsta vallaexperter ger en annan bild. För tre veckor sedan testade vallarna i de svenska skid- och skidskyttelandslagen den maskin som ska användas för att kontrollera att reglerna följs.

Johan Wåhlström, utvecklingschef för vallateamet i svenska skidskyttelandslaget, berättar att man använde förbjuden fluorvalla.

– Tanken var att försöka lura systemet och se bristerna i apparaturen, säger Wåhlström om testerna i Bruksvallarna.

TT: Lyckades ni att fuska?

– Ja, det var ganska enkelt. I dagsläget är vi inte där vi borde vara, svarar Johan Wåhlström.

Petter Myhlback, svenska skidlandslagets vallachef, håller med:

– De har inte presenterat en färdig produkt. De är inte i mål med utvecklingen.

”Förvånade”

Johan Wåhlström är besviken över att utvecklingen inte har kommit längre.

– Vi hade hoppats och trott att vi skulle vara längre fram efter tre år.

TT: Hur ser du på att IBU och Fis säger att man har ett tillförlitligt kontrollsystem, samtidigt som era tester visar något annat?

– Vi blev lite förvånade. Vi ville ha ut mer av maskinen. Men vi vet inte när de kan lösa de problem som dyker upp. Då kanske vi kan vara i land, det kändes inte så nu.

– Man är orolig för de aktiva att vi inte ska får tävla under rättvisa förhållanden. Vi har sett i vinter att det finns nationer som har varit benägna att fuska genom att använda fel produkter trots att man inte fick använda det.

IBU-basen trygg

IBU-ordföranden Olle Dahlin säger nu till TT:

– Själva apparaturen och mätmetoderna känner vi oss trygga med. Beslutet (om ett fluorförbud) är taget.

TT: Trots att tester visar att det går att fuska. Och att kontrollapparaten inte räcker till?

– Det är här vi försöker att lära oss nu och de kryphål som eventuellt kan finnas och att täppa till. Det jobbar vi med. Kontrollapparaten och fluormätning, och allt det här, fungerar.

TT: Varför kommer då rapporterna från vallateamens tester som visar att kontrollmaskinen inte fungerar och inte är färdigutvecklad?

– Det är inte vår uppfattning. Det jag säger är att vi jobbar med att täppa till där man försöker att lura systemet.

Mats Årjes är ledamot i Fis styrelse. När TT berättar om den svenska kritiken mot den bristande kontrollen säger han:

– Ska man implementera regler så måste man kunna kontrollera efterlevnaden. Annars är det tokigt. Jag har inte fått sista rapporten från de här testerna. Men det finns inget intresse från Fis att implementera en regel som inte kan kontrolleras.

Därför ska du bry dig om fluorvalla:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.