Landslagscoachen Johannes Lukas efter Stinas besked: ”Går vidare med sin resa”. Foto: Bildbyrån

Johannes Lukas efter beskedet om Stina Nilsson: ”Wow”

Uppdaterad
Publicerad

Förbundskaptenen Johannes Lukas hade gjort en utvärdering med Stina Nilsson som skidskytt inför nästa säsong. När hon väljer ett annat spår med långlopp i Ski Classics istället stöttar han henne.

– Wow, Stina går vidare med sin resa, säger Lukas till SVT Sport.

Det blev inte lika stora reaktioner som när Nilsson på höjden av sin karriär som längdskidåkare bytte till skidskytte för fyra år sedan men dagens beslut skakade om vintersport-Sverige.

– Det ska bli roligt att följa henne, hon är en person som gillar utmaningar och kommer att tackla det på ett bra sätt, säger Lukas.

När fick du reda på det här?

– Det har varit sedan slutet av tävlingssäsongen och det har varit en process för henne som jag stöttar henne i.

Du försökte inte få henne att stanna kvar som skidskytt?

– Det är inte mitt ansvar att bedöma hennes beslut utan jag bedömer hennes tävlingsår och har gjort en utvärdering med henne. Vi pratade om vad hon behövde utveckla som skidskytt till nästa säsong och vad det sedan tog vägen är inte min uppgift och inte något jag kan bedöma.

”Visar återigen hur svårt skidskytte är”

Vad såg du i Stina Nilsson som skidskytt till nästa säsong?

– Vi har sett att hon i sina bästa dagar kan vara väldigt högt upp men har inte fått till jämnheten under flera lopp i rad. Vi ska inte glömma bort att hon har en individuell pallplats i världscupen och det är inte alla skidskyttar som lyckats med det.

Varför tror du att hon inte nådde den allra yppersta nivån som skidskytt?

– Skidskytte är en väldigt svår sport och det är inte bara att lära sig skjuta och åka fort med ett nästan fyra kilo tungt vapen på ryggen. Det är en komplex sport där man måste ha tålamod för att lära sig att kombinera två olika saker. Det här visar återigen hur svårt skidskytte är.

Vad tror du om Stina Nilsson i Ski Classics?

– Jag tror att hon kommer att bli bra. Som jag känner Stina kommer hon inte att göra några halvdana saker utan kommer att gå ”all in” och satsa för fullt. Det här med masstarter är något som passar henne.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.