Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hanna Öberg och Johannes Lukas Foto: Bildbyrån

Johannes Lukas efter premiären: ”Häftig start”

Uppdaterad
Publicerad

Världscupssäsongen har startat och Hanna Öberg tog årets första seger.

Landslagstränaren Johannes Lukas är nöjd med strategin i årets första tävlingar.

– Alla gör det egentligen väldigt bra hela vägen, säger han till SVT efter damernas 15 kilometer.

I går inleddes årets världscup med herrarnas 20 kilometer. Då stod Martin Ponsiluoma som segrare, och i dag när det var damernas tur blev det återigen svenskt högst upp på pallen. Hanna Öberg sköt 19 av 20 träff och med snabb åkning räckte det till en seger i premiären.

Landslagets tränare Johannes Lukas är nöjd med strategin som de lagt upp, som innebar att ta det lite lugnare i spåren för att kunna behålla fullt fokus på skjutvallen.

– Det är verkligen en häftig start. Jag ville verkligen att vi skulle fortsätta med samma strategi idag och alla gör det egentligen väldigt bra hela vägen. Vi är väldigt medvetna om vad vi ska göra i dag, med högt fokus. Hanna gör det fantastiskt bra, säger han till SVT.

”Hela laget ger sig chansen”

Utöver segraren Öberg, vill tränaren också lovorda flera av de andra tjejerna efter premiärloppet.

– Anna (Magnusson) måste vi verkligen lyfta fram, hon gör en jättebra insats. Vi får inte heller glömma Linn Persson. Det är egentligen första internationella tävlingen för henne och hon var väldigt nervös vid frukost i dag. Vi har fyra damer topp 16, vi ska inte glömma Elvira (Öberg) heller. Hela laget ger sig chansen väldigt länge att vara med. Det ville vi verkligen, så det är skönt, säger Lukas.

Utöver Hanna Öberg slutade svenskorna som följer: Elvira Öberg blev nia och Linn Persson slutade som 13. Anna Magnusson på plats 16, Johanna Skottheim som 29:a och Stina Nilsson kom in på plats 42.

KLIPP: Hanna Öberg efter segern

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.