Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Bildbyrån

Martin Ponsiluomas succé – startade världscupsäsongen med seger

Uppdaterad
Publicerad

Martin Ponsiluoma inledde säsongen på bästa möjliga sätt.

Han stod som segrare i världscupspremiären i distans på 20 kilometer i Kontiolahti.

Sebastian Samuelsson i sin tur missade pallen.

Världscupspremiären i skidskytte för herrar startade med ett distanslopp på 20 kilometer. Och Martin Ponsiluoma slog till direkt.

Svensken inledde med att skjuta fullt i första liggande skyttet. Han följde upp med att bomma sista skottet i andra skyttet – i distansloppen innebär en bom en minuts tilläggstid.

Avslutningen var sedan stark med tio träffar av tio i de två sista skyttena. Det innebar att stark start på säsongen på vallen, med 19 träffar av 20 möjliga.

Förutom att skjuta starkt bjöd Ponsiluoma också på snabb åkning och det innebar att 27-åringen var bäst för dagen och kniper segern i världscupspremiären. Det är Ponsiluomas andra seger, där den tidigare var i VM och då innebar ett guld. Detta var därmed svenskens första vinst i ”vanliga” världscupen.

– Jag är otroligt glad. Distans får man inte så många chanser på under en säsong så det är otroligt kul att få till en sån här tävling. jag har varit topp sex en gång förut. Det känns fantastiskt kul att få till och att få den här starten på säsongen framför allt, säger han i SVT.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Samuelsson missade pallen

Andra svensk i tävlingen blev Sebastian Samuelsson. Han och lagkamraten Ponsiluoma stod för identiska skytten i premiären, och även Samuelsson höll sig alltså på en bom i form av miss på sista skottet i andra skyttet. Det räckte dock inte till någon pallplats för Samuelsson, men han är ändå hyfsat nöjd med premiären.

– Jag jobbar väldigt bra på skjutvallen. I spåren tycker jag det går okej. Jag fokuserade på att inte stressa i spåren och sätta skotten, säger han i SVT.

Allra bäst på vallen gick det för schweizaren Niklas Hartweg, som förvånade med att skjuta fullt i samtliga fyra skjutningar. Det räckte till en andraplats för honom, medan tysken David Zobel knep tredjeplatsen.

Det var överlag en bra dag på vallen för svenskarna. Jesper Nelin sköt två bom och slutade på 14:e plats, medan Peppe Femling slutade som 21:a, även han med två bom. Emil Nykvist bommade även han två och gick in på plats 38. Tuffast på vallen var det för Oskar Brandt, som sköt sex bom och slutade sedan som 77:a.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.