Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sebastian Samuelsson vill utmana om segern i totalen. Foto: Bildbyrån

Svenska stjärnorna Sebastian Samuelsson och Martin Ponsiluoma kritiska mot nya poängsystemet i skidskyttets världscup

Uppdaterad
Publicerad

I morgon startar den nya världscupsäsongen i skidskytte.

Det är den första säsongen med ett nytt poängsystem – som de svenska stjärnorna är kritiska mot.

– Missar man en helg kan ju en bra placering i totala världscupen vara rökt, säger Martin Ponsiluoma.

Det internationella skidskytteförbundet, IBU, har till den här säsongen infört nya regler. Bland annat får åkarna inte längre stryka sina två sämsta resultat.

Detta är en ändring som majoriteten av de aktiva inte ville ha. I vintras genomfördes nämligen en enkätundersökning bland de aktiva. Undersökningen visade att 65 procent av åkarna ville ha kvar det gamla systemet.

– Det jag vänder mig lite mot är själva processen. Aktivas kommitté har gjort enkäter kring det här, och det är tydligt att en majoritet är emot det. Och ändå så kör man på med förändringen. Så det är lite synd, säger Sebastian Samuelsson på en pressträff inför premiären.

– Vi gjorde ju väldigt tydligt vad vi ville.

Ser hälsorisker

Hans kollega Martin Ponsiluoma är en annan som är tydlig i sin kritik.

Något som flera åkare är kritiska mot är att de nu ser en risk att åkare känner sig tvingade att åka trots att de inte är helt friska.

– Det är en risk. Sen ser jag också en risk att, kanske längre fram i säsongen, att de bästa åkarna kanske väljer att stå över någon stafett eftersom man inte har råd att stå över någon tävling, säger Sebastian Samuelsson.

”Det är dåligt”

Martin Ponsiluoma är inne på samma spår.

– Jag tycker att det är dåligt. Jag tycker inte att det är bra. Missar man en helg kan ju en bra placering i totala världscupen vara rökt, så det blir väl att folk kanske tävlar trots att man är sjuk och tar mer risker, så det tycker jag inte är positivt, säger han.

De svenska toppåkarna brukar ofta stå över en helg precis innan VM för att formtoppa. Så kommer det inte bli för Ponsiluoma i år.

– Det kommer jag inte att göra, slår han fast.

Fler poäng till toppåkarna

IBU vill med det nya poängsystemet göra det enklare att förstå. Och man har försökt att kompensera de allra bästa, så att de kan vara sjuka och ändå ha chansen att tampas i den totala världscupen. Detta genom att dela ut fler poäng till de sex bästa åkarna, exempelvis 90 poäng till ettan jämfört med 60 poäng förra säsongen.

En annan nyhet med det nya poängsystemet är att VM-resultaten inte räknas in i världscupen som det varit tidigare.

-Det tycker jag ändå är rätt. Norge har många duktiga utövare men får inte ha fler än fyra på startlinjen i VM. Då är det konstigt och blir orättvist att dela ut poäng, menar Ponsiluoma.

MER SKIDSKYTTE: Franska stjärnan Fillon Maillet om inspirationen: ”Har följt deras väg”

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Quentin Fillon Maillet har inspirerats av sina konkurrenter. Foto: Bildbyrån/TT Nyhetsbyrån

Skidskyttets nya poängsystem

  •  Alla tävlingar räknas. Tidigare fick man räkna bort säsongens två sämsta resultat.
  •  De sex bästa får mer poäng per tävling, för att kunna vara med och slåss om totalsegern även om de har några sjukdagar. De 40 första får poäng, förutom i masstart där bara 30 deltar. För dem med placering 7-40 är poängen som förut.

Topp-6, denna säsong: 90-70-60-50-45-40 poäng.

Förra säsongen: 60-54-48-43-40-38 poäng.

  •  VM räknas inte inte längre in i världscupen, det vill säga inga världscuppoäng delas ut på VM.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.