Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sebastian Samuelssons kritik: ”Det är konstigt”. Foto: Bildbyrån

Samuelsson kritisk till skidskyttets regeländring: ”Jag förstår inte”

Uppdaterad
Publicerad

Det internationella skidskytteförbundet, IBU, har bestämt att VM-lopp inte längre ska ge världscuppoäng.

Ett beslut som kritiseras av skidskyttestjärnan Sebastian Samuelsson.

– Jag förstår inte varför man ska ändra på ett system som har fungerat väldigt bra, säger han till SVT Sport.

IBU bekräftar också att poängsystemet i världscupen ska ändras. Vinnaren får 30 poäng mer än i dagsläget och kammar därmed hem hela 90 poäng. Tvåan får 75 och trean 60 poäng.

Enligt IBU ska förändringarna säkerställa att idrottare som missar ett lopp på grund av sjukdom fortfarande kan ha möjlighet att vinna totalen.

Men Sebastian Samuelsson, som sitter med i IBU:s aktivas kommitté, är oförstående till förändringarna.

– Personligen tycker jag inte att det är världens grej, sen tycker jag att det är konstigt att man driver igenom det beslutet trots att majoriteten av de aktiva inte vill ha det så.

Tidigare har åkare kunnat stryka sina två sämsta lopp i världscupsammandraget, men den möjligheten ska nu tas bort.

– Risken med det är att åkare kommer tävla när man inte är helt frisk, och så vill vi inte ha det, vi vill ha friska åkare på startlinjen, säger Samuelsson.

Röstades emot

I vintras genomfördes en enkätundersökning bland de aktiva. Undersökningen visade att 65 procent av åkarna gillar det nuvarande systemet, då man vill kunna räkna bort två tävlingar. Stödet för nuvarande system är också väldigt stort bland tränarna, berättar Samuelsson.

– Med bakgrund till det tycker jag att det är väldigt konstigt att man driver igenom det. Vår åkarrepresentant, Clare Egan (amerikansk skidskytt), har röstat emot förslagen mot en enig styrelse i övrigt, och det är inte ofta en åkare röstar avvikande. Det är konstigt att man inte tagit vår oro på allvar.

– Det kommer säkert bli bra i slutändan, men det är klart att jag inte förstår varför de vill ändra något som har fungerat så bra.

Samtidigt ändras prispengarna från VM och IBU-cupen så att fler idrottare får en större del av dem i en första fas fram till 2024, för att sedan höjas till 2026.

SE MER: Sebastian Samuelssons första OS-minne: ”Det etsade sig fast” (28 januari 2022)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.