Johannes Lukas kommenterar Hanna Öbergs säsong. Foto: Bildbyrån

Förklaringen till Hanna Öbergs energibrist

Uppdaterad
Publicerad

Under delar av förra säsongen drabbades Hanna Öberg av energibrist mellan tävlingarna.

Något som landslagstränaren Johannes Lukas och laget hoppas återgärda inför nästa säsong.

– Det var svårt för henne att återhämta sig helt, säger Johannes Lukas till SVT Sport.

Hanna Öberg hade en stark säsong där hon bland annat tog fyra VM-medaljer och kom fyra i den totala världscupen.

Men säsongen var emellanåt ojämn. Något som berodde på energibrist, både mentalt och fysiskt.

– Vi analyserar förra säsongen och där kan man se att det var någon gång under VM då hon fick energibrist. Det var svårt för henne att återhämta sig helt. Hon ställde upp i alla tävlingar, reste väldigt mycket och tränade hårt, säger tränaren Johannes Lukas till SVT Sport.

Energibalansen

– Vi kommer att analysera hur man kan bygga upp energin inför tävlingarna så att det inte händer, vi tror att det kommer att bli bättre nästa år. Vi har ett extra fokus på energibalansen, det kanske är så att man får stå över någon tävling för att hålla en hög energinivå över hela säsongen, säger Lukas till SVT Sport.

Hanna Öberg arbetar bland annat med Linda Backman, som tidigare har arbetat med det alpina landslaget. Där använde man sig av sensorer under huden för att bland annat mäta blodsockernivåer och när man ska äta.

– Jag ska inte berätta alla våra hemligheter och hur vi kommer att jobba. Men det är en sak vi har kollat på, säger Johannes Lukas.

ARKIV: Svenskarna som åkte in mest prispengar (8 april)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.