Johannes Lukas. Foto: Bildbyrån

Johannes Lukas skadad – missar VM

Uppdaterad
Publicerad

Skidskyttelandslagets tränare Johannes Lukas kommer att missa VM. Han skadade axeln allvarligt under helgens världscuptävling. Efter att ha undersökts står det klart att operation krävs, vilket stoppar honom från VM.

– Det var inte alls möjligt att skjuta på operationen, säger Johannes Lukas till SVT Sport.

Johannes Lukas föll i en trappa efter en träning Antholz. Tränaren slog upp en skada i axeln som han tidigare opererat och fick lämna truppen.

– Axeln har gått ur led och det orsakade en fraktur på ledskålen och en skada på ledkapseln som kräver en operation, säger landslagsläkaren Lykke Tamm i ett pressmeddelande.

”Givetvis tråkigt”

Operationen kommer att genomföras under onsdagen, och Lukas kommer att vara borta resten av säsongen.

– Jag kände direkt att det här är inte bara en muskel som är skadad, det är troligen något mer. Det fanns tyvärr ingen chans att vänta. Min axel är helt instabil. Om jag hade väntat hade det kunnat bli värre, säger Johannes Lukas till SVT Sport.

”Kommer sakna honom”

– Det viktiga är att Johannes blir hel, vi kommer såklart sakna honom men jag känner mig trygg för mina egna prestationer under VM, jag kommer komma dit väl förberedd, säger Sebastian Samuelsson i pressmeddelandet.

Det blir istället Mattias Nilsson som är ansvarig ledare tillsammans med skyttetränarna Jean-Marc Chabloz och Johan Hagström under VM i Pokljuka som inleds 10 februari.

Skidskytteförbundets sportchef Anna Maria Uusitalo leder laget under pre-campen i Obertilliach, Österrrike.

– Johannes Lukas har ju ett driv och en förmåga att motivera åkarna. Det är svårare att göra det på distans. Om VM börjar på ett bra sätt tror jag att det kommer att rulla på. Men om det går trögt i början då hade det varit en stor poäng om han hade varit på plats, säger SVT Sports expert Björn Ferry.

KLIPP: Elvira Öberg inför VM

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.