Johannes Lukas är inte orolig för Hanna Öbergs form. Foto: Bildbyrån

Planen för att vända VM: ”Finns ingen annan möjlighet”

Uppdaterad
Publicerad

Efter gårdagens tunga lopp i jaktstarten var Hanna Öberg orolig för VM-formen.

Nyckeln för att hitta tillbaka är återhämtning.

– Det finns ingen annan möjlighet, säger huvudtränaren Johannes Lukas.

Hanna Öberg följde upp tiondeplatsen i sprinten med en 13:e plats i jaktstarten. Hon tappade över minuten i spåret, jämfört med Julia Simon som var snabbast, och var efteråt orolig för formen.

– Det funkar inte. Jag känner inte igen mig i min kropp och det är åkningen som stör mig mest, sa hon till SVT Sport i går.

I dag, måndag, är det vilodag för damerna inför morgondagens distans. Huvudtränare Johannes Lukas menar att det bara finns en sak att göra för att hitta formen – vila.

– Vi har verkligen bestämt att ta en lugn dag i dag och ha fokus på återhämtning. Sen siktar vi på distansen, där det inte behövs världens bästa åktid för ett bra resultat, säger han till SVT Sport.

Mixedstafetten tog på krafterna

Enligt Lukas beror den svaga åkformen, i de två senaste tävlingarna, på hennes insats i mixedstafetten.

– Hon hade ett av de tuffaste slutvarven. Det kan vara så att hon gick 110 procent där och hade svårt att återhämta sig.

Hade ni kunnat göra något annorlunda inför sprinten och jaktstarten?

– Nej, det är speciellt med VM, det finns ingen tid. Vad ska du göra med en dag emellan? Du kan bara äta, ta det lugnt och få massage. Det finns ingen annan möjlighet. Med det här tajta schemat blir återhämtningen den största utmaningen på slutet, säger Lukas.

”Jag är lugn”

Efter distansen väntar singelmixedstafett på torsdag. Om Hanna Öberg kör den eller vilar, återstår att se.

– Nu har vi fokus på distansen och ingenting annat. Allt som kommer efter tar vi efter distansen.

Trots att hon själv är orolig för formen så är Johannes Lukas lugn.

– Damerna har redan en medalj i mixedstafetten, glöm inte bort det. Där visade Hanna toppnivå, så för min del är jag lugn. Nyckeln i distansen blir att hon känner sig trygg igen och kan hålla 100 procent fokus hela vägen mot vallen. Största utmaningen blir att ha positiva tankar och fokus på alla skytten, då kan det vara en topplacering.

SE MER: Hanna Öberg: ”Känslan är att det inte är topp”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.