Lukas: ”Inte lätt att ta över efter Pichler”

Uppdaterad
Publicerad

I våras klev Wolfgang Pichler av förbundskaptensjobbet för svenska landslaget i skidskytte. Anders Bystöm och Johannes Lukas är dom som tagit över efter demontränaren.
– Man kan inte vinna så många fler medaljer än vad han gjorde, säger Johannes Lukas till SVT Sport.

Det är inte längre bara en röst som styr Svenskt skidskytte numera utan två, Anders Bystöm och Johannes Lukas är dom som tagit över efter demontränaren Wolfgang Pichler.

41-åriga Byström är landslagschef och är den som har de övergripande ansvaret och den som tar ut laget vid tävlingar. Han kommer närmast från att ha varit chefstränare för Norska utvecklingslandslaget i längd.

– Jag hoppas jag kan bidra med i professionalism i de vi ska göra här, ställa krav på varandra, säger Anders Byström landslagschef.

Tysk ersätter Pichler

Tysken Johannes Lukas kom in i de Svenska laget för fyra år sedan, då som praktikant till Wolfgang Pichler som han nu efterträder.

– Det är absolut inte lätt att ta över efter Pichler men jag är inte oroligt att vi inte ska lyckas, säger Johannes Lukas, huvudtränare.

Ändrar lite i träningen

Träningsmässigt kommer grunden från Pichlers tid att vara kvar med lite justeringar.

– Vi har tagit in lite nya grejer lite mer individuell träning, mer fokus på speciella detaljer under passen och ett mer gediget uppvärmningsprogram för att minska skaderisken, säger Johannes Lukas.

– Antal träningstimmar kunde vi inte öka då vi redan ligger på en väldigt hög nivå.

Bredare topp

Efter ett lyckas OS och hemma-VM blir det en nystart nu med den nya ledningen. Fokus framåt blir OS i Peking 2022. Då ska man ha en bredare topp på framförallt herrsidan.

– Vi har ett landslag som ligger gott framme i Europa, vi konkurrerar på högsta nivå men de är klart att vi vill ha fler som är där uppe och framförallt på herrsidan behöver vi fler som tar steget upp på pallen, säger Anders Byström.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer