Kaisa Mäkäräinen avslutade karriären och nådde inte upp till Magdalena Forsbergs rekord Foto: Bildbyrån

Magdalena Forsberg om att få behålla rekordet: ”Kul”

Uppdaterad
Publicerad

I helgen avslutade Kaisa Mäkäräinen karriären. Hon stannade på 85 pallplaceringar i världscupen, vilket betyder att legendaren Magdalena Forsbergs rekord på 87 klarade sig.

– Det är kul att få behålla ett rekord, säger Forsberg.

37-åriga Mäkäräinen var på väg mot pallen hemma i Kontiolahtis jaktstart i lördags men fick ge sig och slutade på en försmädlig fjärdeplats. Det blev ingen 86:e världscuppall. Tårarna rann av rörelsen av att en karriär som inleddes för 15 år sedan var över.

Forsberg hade ingen koll på att hennes 87 pallplaceringar i världscupen (varav 42 vinster) var rekord.

– Kaisa orkade den sista backen men inte på platten efteråt. Det är kul att få behålla ett rekord men det var inget jag tänkte på, hade ingen koll på det, säger Forsberg till SVT Sport.

Forsberg fäste sig vid en annan omständighet kring världscupen.

Wierer i skuggan av Forsberg

– Jag blev väldigt förvånad när jag läste att Dorothea Wierer var den första att försvara den totala världscupen efter mig. Jag blev väldigt förvånad över att det alltid varit växlande varje år. Jag vann sex år på raken, säger Forsberg och tänker på segrarna 1997-2002.

Det är ju helt otroligt när man tänker efter.

– Ja, jag kände det: Oj!

Hur tänker då Forsberg kring dagens aktiva där Hanna Öberg var mest framgångsrik med att bli fyra i den totala världscupen?

– De svenska damerna har visat att de är otroligt starka. Herrarna har gått tillbaka i år och inte alls levt upp till de förväntningar vi hade inför säsongen. Det har varit ett riktigt dåligt skytte. Det var kul att Martin Ponsiluoma (åtta) fick till det bra i sista loppet och dessutom gjorde de en bra stafett för någon helg sedan. Det var viktigt för dem att få med sig lite framgång inför nästa säsong. Det är något som inte riktigt stämt.

Har du någon uppfattning om vad som inte stämt?

– Nej, jag har inte varit så nära skidskyttet och jobbat med det. Det kanske kan vara en osäkerhet, funderar Forsberg.

KLIPP: Mäkäräinen i tårar – jaktstarten blev karriärens sista (14 mars 2020)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.