Det väntas bli kallt i Canmore under världscuptävlingarna. Foto: Bidlbyrån/Instagram

Mardröm för svenska skidskyttar – tävlingen kan ställas in

Uppdaterad
Publicerad

Flera svenska skidskyttar är på plats i Kanada för att jaga den sista platsen till VM i Östersund. Men vädrets makt ställer till det. Kylan kan tvinga arrangören att ställa in hela tävlingen i Canmore.

– Vi har många som kollar väderleksrapporterna 1 000 gånger om dagen, säger tävlingschefen Borut Nunar till NRK.

Världscuptävlingarna i italienska Antholz blev de sista för stora delar av de svenska skidskyttelandslaget. Medan världscupcirkusen rullar vidare har Hanna Öberg, Sebastian Samuelsson och flera av de redan VM-klara svenska åkarna valt att istället träna hela vägen fram till hemma-VM.

Men på plats i kanadensiska Canmore finns ändå ett gäng svenska åkare som fortfarande jagar platser i VM-truppen. Problemet är att kylan har gäckat skidskytteorten i västra Kanada, något Eliasabeth Högberg vittnar om på sin Instagram.

”-27 när vi åkte skidor i dag. Jag vet att det ser kallt ut men det var ändå okej”, skriver Högberg.

Jagar VM-plats

På torsdag inleds tävlingarna med distansen för både damerna och herrarna. IBU skriver på sin hemsida att väderprognosen i morgon ser ut att lova cirka minus 14 grader.

Till helgens tävlingarna fruktar dock arrangörerna temperaturer ner mot 30 minusgrader, vilket skulle kunna innebära att tävlingarna stoppas då Internationella skidförbundet har en köldgräns på minus 20.

– Vi har många som kollar väderleksrapporterna 1 000 gånger om dagen, säger tävlingschefen Borut Nunar till NRK.

Svenska åkarna som jagar en VM-plats: Elisabeth Högberg, Ingela Andersson, Johanna Skottheim, Felicia Lindqvist, Tobias Arwidson och Simon Hallström. Torstein Stenersen och Peppe Femling är också på plats, men de två har redan en VM-biljett i handen.

SVT sänder tävlingarna i Canmore.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.