Elvira Öberg, Amanda Lundström och Annie Lind tog JVM-brons. Foto: Oskar Ohlsson, Svenska Skidskyttelandslagets A-lag

Elvira Öberg spurtade hem bronset på junior-VM

Uppdaterad
Publicerad

Amanda Lundström, 20, Annie Lind, 21 och Elvira Öberg, 19, stod för en stark laginsats i damernas stafett på junior-VM i slovakiska Osrblie. Öberg spurtade ner Norge och Italien på upploppet och fixade bronspengen.

– Det är så otroligt härligt att få göra det här tillsammans som lag, säger hon till SVT Sport.

Förra året blev det en elfteplats på stafetten i junior-VM.

Den här gången gick det bra mycket bättre.

Stafettlaget, bestående av Amanda Lundström, Annie Lind och Elvira Öberg tog hem en bronsmedalj. Frankrike vann före Tyskland.

”Fanns häng på medaljerna”

Lundström växlade till Lind på andrasträckan som tvåa, fem sekunder efter Frankrike med ett nollskytte. Lind tog vid och behövde använda sig av tre extraskott. När Elvira Öberg gick ut på slutsträckan var Sverige sjua, 15 sekunder från pallen.

– Det var verkligen kul att tävla i dag. Jag hade en bra känsla när jag klev ut och de andra gjorde riktiga topplopp. Jag kände att det fanns häng på medaljerna, men visste också att det var duktiga åkare runt omkring mig. Det var bara att gå in och förvalta läget som de andra gett mig, berättar Öberg för SVT Sport.

Öberg sköt fort och använde sig bara av ett extraskott, tog upp Sverige till en femteplats efter sina två skjutningar och gick ut på spurtvarvet tillsammans med Italien och Norge.

– Att få stå på sista skyttet inför ett avgörande, det är ju därför man håller på. Sen var det bara att vara taktisk på sista varvet och hålla min plan. Planen var att ligga bakom italienskan och helst vara tvåa in på upploppet. Men det ville norskan också så jag fick svara på hennes attack och då var jag etta in på upploppet istället.. Men jag hade så pass bra fart och höll undan.

Hur är det att ta en medalj som lag på ett mästerskap?

– Det är så otroligt härligt att få göra det tillsammans, att få den här medaljen. Det var verkligen otroligt bra prestationer av de andra också.

”Slår ur underläge”

Elvira Öberg, född 1999, firade stora triumfer under fjolårets junior-VM i Otepää där hon tävlade i den yngsta klassen. Sammantaget tog hon då med sig tre guld från Estland.

I år har 19-åringen klivit upp bland de äldre juniorerna och är numera i princip yngsta kullen på mästerskapet, då de äldsta är födda 1997.

– Förra året gick jag in med en annan säkerhet, då jag också hade vunnit tävlingen inför stafetten och dessutom hade bästa åktid. Nu kan man slå lite mer ur underläge, men man ska heller inte visa någon onödig respekt bara.

I den inledande distansen i förrgår fick hon nöja sig med en 17:e plats. På lördag är det dags för ny tävling. Då väntar sprinten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.