Foto: Bildbyrån

Martin Fourcade vann karriärens sista lopp

Uppdaterad
Publicerad

I går meddelade Martin Fourcade att dagens jaktstart blir karriärens sista lopp. I sista loppet visade Fourcade vilken stor skidskytt han är då han vann trots tre bom. Men han snuvades på totalsegern i världscupen som Johannes Thingnes Bö vann.

– Det är emotionellt nu, jag kan knappt prata, säger han till SVT Sport.

Efter fem OS-guld och 13-VM-guld meddelade Martin Fourcade på sin Facebook-sida i går att han lägger av efter dagens jaktstartlopp i finska Kontiolahti.

”Det är dags att säga adjö. Jag lämnar en stor del av mitt liv bakom mig. Tack för den här resan”, skrev han.

Corona och idrott

Fourcade inledde också på bästa möjliga sätt då han sköt fullt i de två inledande liggande skjutningarna. I det tredje skyttet kom dagens första bom. Trots det gick han förbi landsmannen Émilien Jacquelin och Johannes Thingnes Bö missade hela tre skott.

Upplagt för seger

Bö halkade ned till en femte plats med över minuten efter Fourcade. Det var upplagt för en avslutade seger och en total världscupseger. Då missade Fourcade två skott – men trots det hade han en ledning med 14,7 sekunder eftersom Jacquelin missade tre.

KLIPP: Här bommar Fourcade – sista skottet i karriären

Fourcade höll ledningen ända in i mål och vann därmed karriärens sista lopp. Det är på dagen tio års sedan han vann karriärens första världscupseger i just Kontiolahti. Landsmännen Quentin Fillon Maillet och Émilien Jacquelin slutade två och trea.

– Det är en speciell dag för mig som alla vet. Jag kunde inte drömma om att avsluta så här, även om det inte blev seger i totalcupen. Jag har levt en dröm i över tio år att utveckla mig själv och sporten. Det är emotionellt nu, jag kan knappt prata. Jag är stolt, sa Fourcade efter sista tävlingen i karriären.

SVT Sport expert Björn Ferry:

– Det blev rafflande och precis vad vi hoppades på. Det blev ett värdigt avslut, säger Ferry.

Johannes Thingnes Bö, som missade fyra skott, blev fyra och säkrade därmed den totala världscupen med två poäng före Fourcade.

Martin Ponsiluoma blev bästa svensk då han slutade på åttonde plats.

– En fin, fin placering, säger SVT Sports expert Björn Ferry.

Jesper Nelin slutade på 23:e plats och Sebastian Samuelsson på 27:e plats.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona och idrott

Mer i ämnet