Hanna Öberg missade pallen i masstart. Foto: Nyhetsbyrån TT.

Svenskorna aldrig med i medaljstriden i masstarten

Uppdaterad
Publicerad

Hanna Öberg avslutade VM i Pokljuka med att bli sjua i masstarten över 12,5 km.

Hon hade två bom och var aldrig med i kampen om medaljerna i sin sjunde start i Slovenien.

– Det har varit ett långt mästerskap. Nu vred jag ur det sista ur trasan, säger Öberg.

– Jag försökte gå så billigt som möjligt i spåret. När jag inte riktigt har krafterna räcker det inte med två bom. Jag hade behövt skjuta fullt för att kunna hävda mig i toppen. Även om jag inte är nöjd med en sjundeplats ger jag inte bort någonting och det är jag stolt över, säger Öberg till SVT Sport.

Hon har kört alla sju lopp som var möjliga i mästerskapet.

– Energiläcket vid jaktstarten fick jag lida för i dag, säger Öberg och tänker på dippen förra helgen.

Enda nollskytten Hauser tog första VM-guldet

Den enda nollskytten Lisa Theresa Hauser, Österrike, vann överlägset och kunde defilera i mål före tre norskor som spurtade om övriga pallplatser i solskenet. Ingrid Tandrevold tog silver, Tiril Eckhoff brons och Marte Olsbu Röiseland var bedrövad fyra. Det var Hausers första VM-guld i karriären. 

– Hanna Öberg hade definitivt haft chansen om åkningen fungerat. Den räcker inte. Hon sköt snabbt på vallen, säger SVT Sports expert Björn Ferry.

I ren åkning var Hanna Öberg 1.04 efter Eckhoff som var snabbast.

Linn Persson blev elva och Elvira Öberg 14:e.

Klart tidigt att dagen inte fanns där

Redan tidigt stod det klart att Hanna Öberg inte hade dagen. Efter en bom i första liggande skyttet gick hon ut 0,8 efter Tiril Eckhoff. De låg på plats 17 respektive 18.

Vid nästa skytte var norskan 20,6 sekunder före Öberg, som dock sköt snabbt och fullt och gick ut som tia, 19,8 sekunder efter ledande Lisa Theresa Hauser.

Förhoppningarna om medalj för Öberg släcktes definitivt med en bom vid det tredje stående skyttet. Öberg gick ut som tia och var då 46,6 efter Hauser i täten. 

Hanna Öberg åker hem från Slovenien med tre VM-medaljer.

– Jag är stolt över hela teamet och vad vi åstadkommit här, vi har slagit mästerskapsrekord i antalet medaljer, säger Öberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.