Mona Brorsson pallade inte pressen – sköt bort guldet

Uppdaterad
Publicerad

Mona Brorsson hade VM-guldet i sina händer inför sista skyttet i jaktstarten på hemmaplan i Östersund.
Då gick allt fel för 28-åringen. Hon sköt hela fyra bommar och därmed gick både guld- och medaljdrömmar i kras.
– Jag pallade inte läget, det är surt, säger en uppgiven Brorsson till SVT Sport.

Mona Brorsson hade inför dagens jaktstart aldrig varit bättre än femma i världscup- och VM-sammanhang. I dag gick hon ut som femma och visade toppform under 80 procent av tävlingen.

Svenskan sköt fullt på de tre första skjutningarna och var i ledning med 26 sekunder ner till andraplacerade Denise Herrmann när hon gled in på vallen för sista skyttet.

Blev omfamnad efteråt

Då gick allt fel.

Mona Brorsson sköt fyra bommar och tappade allt. Gulddrömmen förvandlades till en mardröm och Brorsson blev till slut sjua.

– Jag vet själv hur det är när jag kommer in till sista skyttet i ledningen. Om jag missar nu blir det tjära och fjädrar och man vågar inte visa sig för allmänheten, säger Björn Ferry halvt på skoj efter debaclet.

– Tänk sådan liten marginal från att bli legendar. Istället blir det ingenting, fortsätter Ferry som led med 28-åringen.

”En miljon tankar”

Hanna Öberg passade då på att gå förbi och blev bästa svenska på en femteplats. Efter målgång blev Brorsson omfamnad av lagkamraterna.

– Det är en otroligt stor uppgivenhet. Det är väldigt mycket känslor. Dels är jag väldigt stolt och nöjd med väldigt stora delar av tävlingen. Men det är sista skyttet...jag har aldrig varit i en sådan situation. Det blev för mycket och jag pallade inte läget. Det är surt. Samtidigt är det roligt att vara i det läget. Nästa gång tror jag att jag klarar det bättre, säger en samlad Brorsson till SVT Sport.

Hur var det att komma in till sista skyttet?

– Det var en miljon tankar. Först blev det lite overkligt, var är resten? Man blir lite trött och kämpar med sig själv. Jag hade ingen tanke på pricken. Alldeles för ofokuserad. Det är tufft, säger hon.

Denise Herrmann tog guldet, Tiril Eckhoff blev tvåa och Laura Dahlmeier tog hem bronset.

Bakom Öberg och Brorsson bjöd Anna Magnusson på ett styrkebesked. Svenskan gick från 43:e plats till att sluta elva.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer