I Norge har de svenska framgångarna blivit en stor snackis – och det finns en viss oro för att Sebastian Samuelsson kan utmana om världscupsegern. Foto: Bildbyrån

NRK-kommentatorn: ”Vi är rädda att Samuelsson ska bli bättre än norrmännen”

Uppdaterad
Publicerad

De svenska skidskyttarna har inlett säsongen strålande.

En av dem är Sebastian Samuelsson – och det oroar Norge.

– Vi är lite rädda för att han ska bli bättre än norrmännen, säger NRK:s skidskyttekommentator Ola Lunde till SVT Sport.

Det blev hela tio svenska pallplatser de två första tävlingshelgerna i Kontiolahti. I Hochfilzen har det hittills blivit ytterligare två i form av seger i herrarnas stafett och en tredjeplats i damernas.

Ola Lunde, kommentator på norska NRK, är både imponerad och överraskad över den svenska säsongsinledningen.

– Den är helt fantastisk. Sverige har presterat på en enormt hög nivå, både damerna och herrarna. Jag är lite överraskad att de är så bra men väldigt imponerad, säger Lunde till SVT Sport.

Oro över Samuelssons form

På herrsidan är Lunde framför allt imponerad av Martin Ponsiluoma och Sebastian Samuelsson. Den sistnämnde ser han till och med som en utmanare till segern i den totala världscupen.

– Samuelsson kämpar om segern i den totala världscupen. Han skjuter mycket bättre i år och åkare mycket, mycket snabbare i spåret, säger Lunde och medger att svenskens form oroar i Norge.

– Vi är lite rädda för att han ska bli bättre än norrmännen. I år är han tio procent bättre både i det liggande och det stående skyttet. Dessutom är hans åktider ungefär 30 sekunder bättre i förhållande till Johannes Thingnes Bö.

Två gånger i år har Samuelsson knäckt storfavoriten Thingnes Bö i sista skyttet. Senaste gången var i herrarnas stafett förra helgen i Hochfilzen.

Vem tror du är starkast över hela säsongen, Samuelsson eller Thingnes Bö?

– Normalt hade jag sagt att Johannes är den starkare. Men jag tycker inte att han skjuter bra nog och han har inte heller varit lika bra i skidspåret som han brukar. Så jag är lite osäker.

Bra för sportens intresse

På damsidan hyllar Lunde den svenska bredden. Han lyfter Hanna Öberg som en av de största utmanarna till segern i den totala världscupen. Men allra mest har lillasyster Elvira imponerat.

– Den som verkligen imponerat på mig är Elvira, hon har stått för fantastiska framgångar. Jag såg henne för tre år sedan vid SM i rullskidor och då sa Wolfgang Pichler att hon ska bli nästa stjärna, och det hade hann ju all rätt att säga.

Lunde tycker att det är kul för sporten att Sverige konkurrerar med Norge – men medger att nederlagen inte alltid är roliga att följa.

– Det är klart att det var skoj för Sverige och Sebastian Samuelsson att knäcka Johannes Thingnes Bö i sista stående skyttet i stafetten. Det är roligt för sporten, men inte så roligt att som norrman tappa stafetten mot Sverige. Men det skapar ett stort intresse för sporten både i Norge och Sverige och det är kul.

Är Sverige eller Norge den bästa skidskyttenationen?

– De norska herrarna är helt klart världens bästa nation men på damsidan är Sverige bättre än Norge. Så det blir lika.

I morgon sänder SVT herrarnas sprint från Hochfilzen 14.05 i SVT1/Play.

KLIPP: Bö efter stafetten: ”Extra surt när det är en svensk” (13 december)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.