Halvard Hanevold vid VM i Östersund 2008. Foto: TT.

Norskt skidskytte i chock: OS-mästaren hittad död

Uppdaterad
Publicerad

Det råder chock i norska idrottskretsar och framför allt skidskytte. Den trefaldige OS-mästaren Halvard Hanevold har hittats död i sitt hem endast 49 år gammal.

Han tog OS-guld i stafett så sent som i OS i Vancouver 2010, samma säsong han lade skidorna och geväret på hyllan. Han vann även OS-guld individuellt på 20 km i Nagano 1998 och i stafett i Salt Lake City 2002. 2011 var han med i den norska versionen av Mästarnas mästare.

Till det ska läggas fem VM-guld. Han vann ett individuellt guld på 20 km vid VM i Khanty-Mansiysk 2003. Övriga var i lagsammanhang.

De senaste åren har han varit expert på norska NRK, där det råder stor förstämning.

”Han var med oss i NRK hela helgen”

– Det är förfärligt tragiskt. Han var med oss i NRK hela helgen i samband med (Martin) Fourcades (rullskids)tävling i Frankrike. Det  här kommer som en förfärlig chock, säger Ola Lunde som kommenterar skidskytte för den norska public service-kanalen till Dagbladet.

Lunde upplevde Hanevold, från Asker, både som aktiv och kollega.

– Som aktiv var han den mest hängivna jag sett. Han hade ingen speciell skyttetalang men det fanns ingen som jobbade hårdare än han. Det är också därför han blev olympisk mästare, säger Lunde.

”Aldrig sett honom utan ett vänligt leende”

SVT Sports skidskyttekommentator Ola Bränholm skriver under på Hanevolds enorma engagemang och plockar fram en detalj ur minnet som etsat sig fast:

– Första gången jag var i Ruhpolding plockade han plötsligt upp en egen skrivare ur ryggsäcken och började printa startlistor, då blev det som han ville och han behövde inte förlita sig på pressrummets service.  Jag har aldrig sett honom utan ett vänligt leende på läpparna, säger Bränholm, som tillbringat många tävlingar i Hanevolds närhet. 

Dödsorsaken är inte känd. Hanevold efterlämnar hustru och två barn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.