Nya succén för Samuelsson – vann igen

Uppdaterad
Publicerad

Sebastian Samuelsson är i storform.

24-åringen vann världscupsprinten i Östersund igen – för andra gången på mindre än en vecka.

– Jag har fått till två riktiga pangrace, säger Samuelsson till SVT.

Söndagens sprintseger kallade Sebastian Samuelsson för det bästa skidskytteloppet han har gjort. Riktigt lika bra var det kanske inte i dagens lopp i Östersund – men det blev likväl en imponerande seger.

Till skillnad från i söndags, då han sköt fullt, bommade Samuelsson ett skott i det liggande skyttet. Men åkningen var urstark och när han sedan sköt fullt i det stående skyttet – samtidigt som han lade in ytterligare en växel i åkningen – var en seger nära.

Den stora konkurrenten såg ut att bli Quentin Fillon Maillet, som startade betydligt senare än Samuelsson. Fransmannen var stark i åkningen och hotade inför sista skjutningen. Men Fillon Maillet missade sitt sista skott och Samuelssons andra sprintseger på mindre än en vecka var mer eller mindre ett faktum.

– Vilket lopp han gör, återigen. Vilken brutal åkform han har, säger SVT Sports expert Helena Ekholm.

Stenkoll på resultattavlan

Samuelsson vann till slut med 18 sekunder före Emilien Jacquelin, Frankrike. Fillon Maillet blev trea.

– Jag försökte kämpa på i spåret. Sen visste jag att fajtades om segern efter stående, jag blev lite väl offensiv och jag kände mig riktigt stum, säger Samuelsson.

Du hade ögonen på resultattavlan där efter stående?

– Det hade jag, absolut, säger Samuelsson.

Du ökade dessutom ledningen ute i spåret.

– Det var någon som ropade att jag ledde med 12 sekunder och jag trodde jag hörde fel. Sen sa Johannes (Lukas, Sveriges tränare) att jag ledde med 15 sekunder och då insåg jag att det kunde bli riktigt bra. Jag är förvånad men otroligt stolt och nöjd över min insats

Steg framåt för Ponsiluoma

Martin Ponsiluoma, som hade det extremt tungt på skjutvallen förra helgen med hela åtta bom i distansen och hela fem i sprinten, tog ett steg framåt under dagen. Ponsiluoma imponerade i åkningen och hade det inte varit för två bom hade det blivit en topplacering för den regerande världsmästaren.

– Jag får se mig som nöjd i dag, men jag skulle gärna haft en bom mindre, säger Ponsiluoma som blev elva.

I mål var han väldigt imponerad av sin landsman.

– Jag är riktigt imponerad av Sebbe, han måste ha åkt jäkligt fort där ute, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.