Hanna Öberg är redo för VM. Foto: Bildbyrån

Ett år klokare Öberg ser fram emot VM

Uppdaterad
Publicerad

På VM 2020 fick den favorittyngda Hanna Öberg med sig ett brons i sista tävlingen – trots flera medaljmissar tidigare under mästerskapet.

Den erfarenheten och det tålamodet tar hon med sig till årets VM i Pokljuka.

– Ett mästerskap är långt. Det går att lyckas även om det känns som att hela universum är emot en, säger Hanna Öberg till SVT Sport.

Hanna Öbergs VM i Antholz förra året blev inte som hon hade hoppats på. Det blev bommar och missade pallplatser. Men till slut lyckades hon få med sig ett brons på masstarten i mästerskapets sista tävling.

Hon minns hur jobbigt det stundtals var.

– Jag var väldigt besviken efter stafetten, och då kändes det som att nu ”skiter jag i det här”. Men då fick jag väldigt fint stöd av de andra i laget. De kom in på rummet och försökte prata om något annat än bara skidskytte. Jag tror det betydde mycket att bara ha lite sällskap, så man kände att man inte var ensam, säger hon.

Nu är det VM 2021 och slovenska Pokljuka som gäller. Öberg har gjort en fin säsong i världscupen med sju pallplatser och segrar i finska Kontiolax i början av säsongen.

– Jag ser fram emot VM. Jag har blivit ett år klokare. Och bara att veta ett mästerskap är en lång tid med många tävlingar fick jag bevisat för mig förra året. Det går att lyckas även om det känns som att hela universum är emot en, säger Hanna Öberg.

Lärdomen från fjolårets mästerskap har hon med sig.

– Jag är verkligen trygg i mig själv. Jag börjar inte tvivla och tveka om jag skulle göra någon del sämre i en tävling. Det är en bra grundtrygghet, säger det 25-åriga guldhoppet. 

Hanna Öberg har ett VM-guld från Östersund 2019 på sitt cv.

Och hon säger det inte rakt ut, men det är på den nivån hon vill vara för att känna sig nöjd när hon åker hem från Slovenien.

– Det är klart att jag vill göra lopp som jag är nöjd med. Och jag vet vilken nivå det är. Sedan beror det lite på vilken form alla andra är i också, säger Hanna Öberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.