Hanna Öberg. Foto: Bildbyrån

Öberg fyra i VM:s sista distans

Uppdaterad
Publicerad
Hanna Öberg visade att gårdagens bommar i det sista skyttet var en engångsföretelse. När alla andra bommade i det fjärde skyttet satte 23-åringen fem träff och körde upp sig till en fjärdeplats.

Det var ingen bra dag på vallen. Snö och blåst och ingen lyckades skjuta fullt.

Hanna Öberg bommade en i det andra skyttet och två i det tredje och chansen till medalj såg ut att vara borta. Men när tätnamnen bommade i sista skyttet öppnade sig en liten möjlighet. Revansch för Öberg som satte alla fem och gick ut som fyra. Men snabbåkande Denise Herrmann före i spåret och medaljchansen var borta.

– Jag är nöjd med min fjärdeplats. Det var inte helt lätt på skjutvallen, säger Öberg till SVT Sport.

– Jag skjuter fullt i sista serien och det var viktigt.

Dorothea Wierer vann efter 18 snabba träff. Ryska Jekaterina Yurlova-Percht jagade italienskan på slutvarvet men Wierer lyckades hålla undan och tog sitt första VM-guld.

– Jag kan fortfarande inte förstå. Jag var lite nervös inför sista skyttet, säger Wierer till SVT Sport.

Dålig fart i spåret

– Igår mådde jag dåligt och fick stå över stafetten så jag hade inte så höga förhoppningar, säger italienskan. 

Denise Herrmann tog bronset trots fyra bom.

Linn Persson sköt också hon tre bom och slutade nia, karriärens tredje bästa resultat. Mona Brorsson med fem bom slutade 14:e.

– Det känns jätteroligt att få göra det på VM-sista dag på hemmaplan, säger Persson.

Formtoppen verkade ha avtagit i spåret för svenskorna som var långt efter i åktid. Mona Brorsson hade 14:e åktid, en minut och 10 sekunder långsammare än tyska Herrmann som var snabbast.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer