Zaitsevas resultat från 2013-14 stryks – därmed riskerar Kaisa Mäkäräinen att bli av med totalsegern. Foto: TT Nyhetsbyrån/Bildbyrån

Olga Zaitsevas resultat stryks – Kaisa Mäkäräinen kan bli av med världscuptiteln

Uppdaterad
Publicerad

Ett långdraget dopningsfall får nu en märklig kedja av konsekvenser.
Nu stryker Internationella skidskytteförbundet (IBU) Olga Zaitsevas resultat från OS och framåt under säsongen 2013-14.
Därmed är Tora Berger ny totalsegrare – och Kaisa Mäkäräinen kan bli av med sin världscuptitel.
– Det är ingen särskilt trevlig situation, säger Felix Bitterling på IBU till SVT Sport.

Olga Zaitseva är en av de ryska idrottare som blivit avstängda och straffade i efterhand, på grund av dopningsbrott.

Nu straffas Zaitseva ånyo. I dag kom det internationella skidskytteförbundet IBU med beskedet att alla ryskans resultat från OS och framåt från OS och framåt under säsongen 2013-14 stryks.

Mäkäräinen drabbas

Men det påverkar inte bara henne. Även finländska Kaisa Mäkäräinen, som vann den totala världscupen den aktuella säsongen, drabbas.

Ändringarna i resultatlistorna innebär nämligen att Norges Tora Berger får fler poäng efter att Zaitsevas resultat strukits. Berger blir därmed ny världscupsegrare. Om Mäkärinen får behålla titeln, och att det därmed i framtida resultatlistor kommer stå två världscupmästare, är ännu oklart och ska diskuteras på nästa styrelsemöte.

– Det har varit en pågående utredning rörande Olga Zaitseva. Utredningen är nu avslutad, och eftersom det inte finns någon högre instans för fallet att gå till, så fallet är nu avgjort, säger Felix Bitterling, som är sportchef på IBU, till SVT Sport, och berättar vidare:

– Nu har vi hamnat i en situation som inte är särskilt trevlig. Den som vann totalcupen blir tvåa, och den som blev tvåa blir etta. Båda har verkligen inte gjort något fel. Men det är tydligt att Tora, med dessa händelser i beaktande, förtjänar titeln. Men vi känner verkligen för Kaisa, efter all denna tid...

– Det visar ännu en gång att dopning är superdåligt, och verkligen inte bra för sporten.

”Lite som att stjäla”

Tora Berger har delade känslor kring att nu vara totalvinnare av världscupen och tänker på Mäkäräinen.

– Det blir ju lite som att stjäla hennes seger, det är känslan när det har gått så här lång tid, säger hon till NRK.

– Det är så långt tillbaka i tiden att det blir märkligt. Medaljer och segrar är ju färskvara i upplevelser, så det blir bara konstigt hela grejen egentligen.

Kan bli delad titel

IBU:s hemsida står nu Tora Berger nu som totalsegrare, med Mäkäräinen som tvåa. Men Mäkäräinen kan alltså komma att dela titeln med Berger, och hon är uppgiven över händelseutvecklingen.

– Jag kommer inte ens ihåg alla vändningar efter åtta år. Det är så många tävlingar som hade kunnat gå annorlunda om Zaitseva hade plockats bort direkt efter OS i Sotji, säger hon till Yle.

– Om vi hade en ren idrott och rena idrottare hade man inte behövt skriva om resultatlistor. Det här är bara ett sorgligt exempel på att oskyldiga idrottare får lida när andra gör bort sig.

ARKIV: Mäkäräinen i tårar – jaktstarten blev karriärens sista (14 mars 2020)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer