Osäkra kortet Anna Magnusson gjorde jättesträcka

Publicerad

Det på förhand osäkra kortet Anna Magnusson gick ut som fyra på den tredje sträckan 23 sekunder efter ledande USA och växlade över till barndomskamraten från Piteå, Hanna Öberg, som fick med sig en ledning på 17 sekunder före USA. Det som såg ut att bli ett guld slutade med ett silver, en bitterljuv upplösning.

Öberg lyckades inte förvalta sitt avstånd bakåt utan tre extraskott på det sista stående skyttet gjorde att Norges Marte Olsbu Röiseland kunde gå förbi.

– Det var otroligt kul. Jag har knappt ord och försökte bara njuta och det var inte svårt. Jag är jättestolt och nöjd över att kan lyckades klara skjuta fullt. Jag kände ett lugn och pratade med min mentala tränare igår, försökte ta in publiken, säger Magnusson till SVT Sport.

Åkformen var utmärkt.

– Jag hängde på Tiril Eckhoff ganska lätt. På det sista varvet försökte jag ta ut mig så mycket jag kunde, säger Magnusson.

Magnusson sköt felfritt och skakade av sig norskan Tiril Eckhoff som var ett hot fram till det stående skyttet. Bakom USA befann sig Ukraina och Norge på runt 40 sekunders avstånd. Det var extremt välbäddat för Hanna Öberg inför sista streckan.

– Det är ett så oerhört bra lopp av Anna Magnusson, hon får 100 på en skala från ett till 100, det går inte att göra det bättre, säger SVT:s expert Björn Ferry.

Sverige sprack på sitt starkaste kort Hanna Öberg.

– Det var så häftigt att se att Anna inte hade några problem med Eckhoff, hon bara kör. Hon gjorde det fantastiskt, säger Hanna Öberg tydligt besviken med sin insats men ändå nöjd med att ha fått med sig en silvermedalj.

– Tänk att hon kan göra det där inför hemmapubliken, hon bara pangar ner tavlorna, säger Mona Brorsson som växlade över som fyra inför den tredje sträckan.

– Min sista kant in trodde jag var en bom och var beredd på att ta fram ett extraskott, säger Brorsson om sitt eget skytte.

Brorsson: ”Så impad av hela laget”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer