Hanna Öberg får en kram av lillasyster Elvira Öberg. Foto: Bildbyrån

Pappa Tomas Öberg om systrarnas kram: ”Glädje och kärlek”

Uppdaterad
Publicerad

Hanna Öberg fick till sist en medalj på skidskytte-VM i Antholz.

Efteråt fick hon en rejäl bronskram av lillasyster Elvira.

Pappa Tomas Öberg följde målgången och känslorna framför teven.

– Det är bara fantastiskt. Glädje och kärlek till dem, säger han till SVT Sport.

Det hade varit kant ut genom hela mästerskapet för Hanna Öberg. En misslyckad sprint. Fyra i jaktstarten. Fyra i favoritgrenen distans. En bortskjuten medalj i sista stående i stafetten. Men nu är allt det där glömt. Nu fick till sist 24-åringen sin efterlängtade medalj.

– Det är fantastiskt skönt hur hon har kunnat vända det här. Jag har lidit med henne med tanke på hur otroligt nära det har varit på alla tävlingar. För henne är det en oerhörd lättnad att kunna lämna mästerskapet med en medalj. Hon skulle bara ha den, säger Tomas Öberg.

Vinterstudion

När det skulle avgöras i sista stående sköt svenskan två bom. Men trots det fanns hoppet kvar när hon och polskan Monika Hojnisz-Starega jagade efter fransyskan Julia Simon i spåret. När hon kroknade handlade bronsmatchen bara om Öberg och Hojnisz-Starega.

– Polskan såg väldigt stark ut och åkte fortare än Hanna och jag var rädd att hon skulle bli tvungen att släppa i uppförsbackarna. Jag var orolig över att det skulle bli en ny fjärdeplats. Men när Simon släppte sänkte polskan farten och Hanna fick en bra resa. Sen är det bara pannben resten, säger Tomas Öberg.

Efter lillasyster Elvira Öbergs målgång stod trean i masstarten och väntade. Tevekamerorna fångade en lång kram mellan systrarna.

– Det är bara fantastiskt. Glädje och kärlek till dem. Jag är mest stolt över hur både Hanna och Elvira har stöttat varandra genom hela säsongen. Det är det som är mest kul som förälder, säger Tomas Öberg.

KLIPP: Hör Hanna Öberg efter bronset

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vinterstudion

Mer i ämnet