Hanna och Elvira Öberg kom på pallen. Pappa Tomas var stolt över döttrarnas insats. Foto: Bildbyrån och nyhetsbyrån TT.

Pappa Tomas Öberg: ”Helt magiskt att få se dem lyckas så bra”

Uppdaterad
Publicerad

Hanna Öberg vann världscupsprinten i Kontiolahti medan lillasyster Elvira knep tredjeplatsen. Hemma i tv-soffan i Svensbyn satt föräldrarna Tomas och Viktoria med tårar i ögonen.

– Det är helt magiskt att få se dem lyckas så bra, säger Tomas Öberg till SVT Sport.

Det är få förunnat att få se sitt barn ta en pallplats i ett stort mästerskap eller i världscupen. Vissa får se sina barn dela pall, som Tomas och Viktoria Öberg.

Efter systrarna Hanna och Elvira Öbergs supersuccé med en första- respektive tredjeplats i VC-sprinten i Kontiolahti hade föräldrarna svårt att hålla känslorna i styr.

– Det känns helt fantasiskt. Vad kan man annars svara? Vi sitter här tårfyllda i soffan, både jag och Viktora. Det är helt magiskt att få se tjejerna lyckas så fantastiskt bra, säger pappa Tomas när SVT ringer upp strax efter att de dubbla pallplatserna var ett faktum.

Vad är förklaringen?

– Det är ju precis som tjejerna säger, att de har ett stort bra lag med stort stöd och sen är det två riktiga vinnarskallar som framför allt sparrar och sporrar varandra.

Vad är du mest imponerad av?

– Att de i princip alltid lyckas höja sig själva ju viktigare tävling det är, när det verkligen gäller, och det har vi ju kunnat se tidigare också. Men att de fortsätter göra det och behåller fokus är mest imponerande.

Vad tror du sparringen dem emellan betyder?

– Det betyder ju en hel del, en hel del alltså. För det är klart Hanna inte vill få stryk av lillasyster och Elvira vill ju slå sin storasyster. Jag tror det har väldigt stor betydelse.

REPORTAGE: Se SVT:s möte med familjen Öberg (2018)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.