Foto: Privat/TT Nyhetsbyrån

Ponsiluomas mamma: ”Då brast det totalt”

Uppdaterad
Publicerad

Nybliven världsmästare.

Och direkt önskade Martin Ponsiluoma att familjen skulle ha varit där.

– Då brast det totalt, säger hans mamma Elisabeth till SVT Sport.

Martin Ponsiluoma vann ett sensationellt VM-guld i Pokljuka. Och hemma i Östersund satt 25-åringens bror Gustav, föräldrar – Elisabeth och Jyrki – och flickvän Fanny och följde dramat.

– Jag jobbade till efter lunch, men tog sedan lite komp och kom hem, för jag tänkte att det här vill man inte missa. Och när man inte kan vara på plats så får man göra det bästa av situationen, säger Martins mamma Elisabeth Göransson till SVT Sport.

Hur upplevde du guldloppet?

– Det blev ju en lång väntan, så det var ju värst egentligen. Att man inte visste förrän sista man gått i mål.

”Tittar inte alls om jag ska vara ärlig”

Första skyttet – hur var det för dig framför tv:n?

– Jag vågade nästan inte titta, jag tittar ju inte alls om jag ska vara helt ärlig. När han sätter första skottet så hör jag hur både Jyrki och Fanny säger: ja! Efter tredje skottet tittar jag också.

Andra skyttet då – såg du hela det?

– Nej, inte de första skotten, de vågar man ju inte titta på. Han har ju en tendens att missa första skottet. Men i dag fick han till det.

Även pappa Jyrki Ponsiluoma hade svårt att kontrollera nerverna.

– Det har varit jättejobbigt. Känslorna har gått upp och ner, det kan jag säga, både efter tävlingen och under tävlingen. Det var otroligt spännande tillslut, framför allt när Martin startade så tidigt också, säger han till SVT Sport.

”Det är fantastiskt”

Familjens reaktion efter två felfria skytten blev okontrollerad.

– Vi skriker ju bara såklart, det är det enda man gör i den här i situationen. Skriker så mycket man kan. Det är ofattbart, säger mamma Elisabeth.

Den långa väntan på de resterande åkarnas resultat var sedan jobbig för Elisabeth. Men oron förvandlades till enorm glädje.

– Jag vet hur mycket tid de lägger ner, och att då få lyckas på ett VM – det är fantastiskt.

Pappa Jyrki är dock inte förvånad att det blev en bra placering.

– Vi visste att han kunde vara på pallen om han sköt bra, för han har ju åkt så bra i år. Men att det skulle bli guld var helt jäkla otroligt, vilken bonus, det var verkligen stolpe in.

I segerintervjun önskade han direkt att ni skulle ha varit där. Hur var det?

– Då brast det totalt. Om det brast innan så brast det ännu mer när han säger att familjen skulle ha varit där, säger Elisabeth.

SE MER: Ponsiluomas förklaring till starka avslutningen – tackar Nelin

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.