Samuelsson: ”Man tog på sig offerkoftan lite och tyckte väldigt synd om sig själva”

Uppdaterad
Publicerad

Det internationella skidskytteförbundet (IBU) har stängt av ryska och belarusiska skidskyttar från alla internationella tävlingar.

Det var inget som ryska landslaget uppskattade och nu riktar Sebastian Samuelsson hård kritik mot ryska förbundet.

– Det är beklagligt från deras förbund, säger han till SVT Sport.

Så sent som i lördags meddelade IBU att ryska och belarusiska skidskyttar tillåtas tävla, men under neutral flagg.

Men sedan IOK uppmanat alla idrottsförbund att stänga av länderna helt skärpte IBU sanktionerna mot ryska och belarusiska aktiva och ledare – som sedan stoppades från alla internationella tävlingar.

– Det har varit en svår fråga. Jag tyckte faktiskt att IBU:s första beslut var bra, men sedan har det hänt en del saker som gjort att jag tycker att det strängare straffet var bättre, säger Sebastian Samuelsson till SVT Sport.

”Måste reagera på något sätt”

Beskedet var inget som det ryska landslaget uppskattade. ”Vi anser att beslutet är olagligt, orimligt och kategoriskt oacceptabelt”, skrev ryska skidskytteförbundet till IBU enligt norska NRK.

Nu riktar Samuelsson skarp kritik mot förbundets reaktion på avstängningen.

– Jag tyckte det var en tråkig motreaktion av dem. Man tog på sig offerkoftan lite och tyckte väldigt synd om sig själva, jag tycker det är ett konstigt perspektiv att ta. När man oavsett vad man tycker själv om kriget, och hur inblandade de ryska åkarna är så borde man kunna förstå att omvärlden måste reagera på något sätt, säger den svenske stjärnan.

”Svår situation för dem också”

Samuelsson lider med alla som är inblandade i kriget och berättar att idrotten inte känns lika viktig just nu.

– Det är en fruktansvärd situation där. Det blir speciellt att tävla, man känner att det kanske inte är det viktigaste just nu, men jag tror att det är lika för alla, oavsett vad man jobbar med så får man annat perspektiv på livet. Det är viktigt att alla gör vad de kan, säger han. 

Samuelsson menar också att man någonstans ändå måste skilja på de ryska åkarna och kriget.

– Jag skulle bli förvånad om några av de ryska åkarna sympatiserar med vad Putin gör just nu. Det är helt säkert en svår situation för dem också.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.