Samuelsson om dopning: ”Alldeles för längesen jag testades”

Publicerad

Sebastian Samuelsson fortsättar att kritisera IBU för dess antidopingarbete som han menar är för dålig.
– 90 procent tycker att de borde göra ett bättre jobb, säger han till SVT Sport.

Guld- och silvermedaljören från OS i Pyeongchang, Sebastian Samuelsson, har länge stått upp för sina åsikter om doping. Efter framgångarna i OS avstod han från att resa till Ryssland och världscupavslutningen i skidskytte.

Det gjorde han som en protest mot att Internationella skidskytteförbundet, IBU, tillät Ryssland att hålla tävlingarna trots de allvarliga dopinganklagelserna mot landet.

– Jag är väldigt glad att jag tog mitt beslut, säger Samuelsson till SVT Sport.

När han, tillsammans med alla andra svenska OS-hjältar, uppmärksammades i Stockholms stadshus, passade han på att återigen ge en känga till IBU.

– Alla skidskyttar har gjort en enkät och där visade det sig att dryga 90 procent tycker att IBU borde göra ett bättre antidopingarbete. Det tycker jag är ett bevis på att det är många som tycker som jag och det känns skönt, säger han.

Alla skidskyttar ska varje dag rapportera till IBU var de befinner sig så att kontrollanter när som helst kan uppsöka dem och kräva dopingprov. Bra, tycker Samuelsson men testerna är ändå inte tillräckliga.

– Jag tror att organisationen behöver större ekonomiska resurser för att kunna utföra mer tester. Jag tycker det var alldeles för längesen jag testades nu, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer