Sebastian Samuelsson. Foto: Bildbyrån

Samuelssons mål: Bli förste svensk på 29 år

Uppdaterad
Publicerad

Det har gått 29 år sedan en svensk skidskytt slutade bland de tre främsta i herrarnas totala världscup. Med fem individuella tävlingar kvar har Sebastian Samuelsson chansen att bryta den sviten.

– Det lockar. Världscupen är väldigt viktig för oss skidskyttar, säger han på en digital presskonferens inför tävlingarna i Otepää.

Sebastian Samuelsson tog ingen medalj på OS i Peking. Men i den totala världscupen har han fortfarande väldigt mycket att åka för.

– Jag skulle väldigt gärna greja en pallplats där. Det hade betytt väldigt mycket, säger han inför tävlingarna i estniska Otepää.

Just nu ligger han trea, 41 poäng bakom tvåan Emilien Jacquelin och över 200 poäng bakom ledaren Quentin Fillon Maillet. Det är för långt upp till totalseger, men andraplatsen finns inom räckhåll.

– Det ska jag verkligen kämpa för. Det är fem tävlingar kvar och man märker av att folk börjar vara trötta i slutet av säsongen. Det hade varit kul om jag kunde slå honom, absolut, säger han.

”Klart att det är en del pengar”

Segraren i totala världscupen får 28 000 euro, utöver de prispengar han redan har åkt in. Men det är inte pengarna som Samuelsson kämpar för. Det är bland annat att bli första svenska herråkare bland de tre främsta sedan Mikael Löfgren vann hela världscupen säsongen 1992-1993.

– Det är klart att det är en del pengar också, men det är inte så stor skillnad om man blir tvåa, trea, fyra eller femma. Det är mer prestige. Vi har inte haft någon svensk herråkare på pallen i totala världscupen sedan Micke Löfgren på 1990-talet. Det lockar lite. Världscupen är väldigt viktig för oss skidskyttar, säger Samuelsson.

Tränat ståskytte

Svensken ligger just nu före samtliga norrmän. Men om det ska hålla sig så behöver nog det stående skyttet vara bättre än det var senast i Kontiolahti. Samuelsson har tränat extra på just det.

– Ståskyttet var inte så bra i Kontiolahti så jag har lagt fokus där. Jag har skjutit mer stående än ligg. I dag på träningen hade jag alla träff i stående, så det kanske är ett tecken, säger han.

SVT sänder tävlingarna från Otepää. De inleds med herrarnas sprint klockan 14.20 i morgon i SVT1.

KLIPP: Här skjuter Samuelsson bort segern (5 mars)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.