Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sebastian Samuelsson: ”Har gjort allt jag kan för att hålla mig frisk” Foto: Pontus Lundahl/TT

Sebastian Samuelsson om sjukdomen: ”Det är stressande”

Uppdaterad
Publicerad

Sebastian Samuelsson ville utmana om totalsegern i världscupen den här säsongen.

Men efter att ha missat tre tävlingar känns det redan svårt.

– Skulle jag vinna och Johannes Thingnes Bö är tvåa i alla tävlingar som är kvar, kommer jag ändå inte vinna totala världscupen, säger han till SVT Sport.

Sebastian Samuelsson har inlett säsongen med en seger och en tredjeplats i världscupen. Men efter att ha fått covid och missat de tre senaste tävlingarna ligger han nu tia i totalen.

– Det har avgjorts åtta tävlingar, det är nästan halva säsongen. Det är klart att det är en stor fördel att ha mycket poäng nu, säger 26-åringen.

Att missa en hel tävlingshelg blir kostsamt eftersom man inte får räkna bort någon tävling i totalställningen.

– Men det är inget jag kan göra något åt, jag har gjort allt jag kan för att hålla mig frisk och tyvärr blev jag sjuk. Så är det. Det är fortfarande tidigt och kan hända mycket, andra kan bli sjuka också.

”Gjorde det misstaget i fjol”

Samtidigt, menar Samuelsson, är det viktigt att inte stressa tillbaka för tidigt.

– Jag gjorde det misstaget i fjol i Annecy, när jag blev sist tror jag i masstarten. Sedan var jag sjuk i tio dagar till, det tycker jag inte att jag har tid med nu. Jag vill kunna träna bra under jul och nyår och komma tillbaka stark i Oberhof. Men det är klart, det är stressande med den totala världscupen.

Från början var tanken att Samuelsson skulle firat jul på hög höjd i Livigno för att sedan åka till Seefeld, på lägre höjd, under nyår. Men i och med covid-infektionen har planerna gjorts om och han åkte direkt till Seefeld.

– Grundplanen var att åka upp på hög höjd. Dels är det bra på lång sikt, men jag tror också att det kunde varit positivt för mig, säger han.

– Även om jag är en sådan som ofta har det lite tyngre på höjd brukar jag kunna komma i väldigt bra form efter jag har varit på höjd. Jag tror att det hade varit väldigt kul att ha den boosten i januari. Nu blir det inte så, men det kan bli bra ändå.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.