Sebastian Samuelsson om tunga fjolåret. Foto: SVT

Samuelsson om tunga fjolåret: ”Självförtroendet blev sämre och sämre”

Uppdaterad
Publicerad

Fjolårssäsongen var tuff för den svenska skidskyttestjärnan, Sebastian Samuelsson.

I SVT Sports nya serie ”Vinterstjärnan” berättar han bland annat om säsongen som var där han funderade över om han pikat redan om 23-åring, efter sin framgångsrika OS-säsong, 2018.

– Ibland kan man tänka i de banorna, säger Samuelsson, som är huvudperson i det första avsnittet.

Säsongen 2019/2020 satt inte mitt i prick för Sebastian Samuelsson.

När världscupen var över kunde svensken summera sina insatser som räckte till plats 28 i totalen. I SVT Sports nya serie ”Vinterstjärnan” berättar Samuelsson om en säsong som var motig – och att han känt av trycket att prestera, som det svenska affischnamnet på herrsidan.

– Till och från har jag känt mycket ansvar, att det har vilat på mig. Jag har försökt bära upp förväntningarna genom resultat och så har jag inte riktigt klarat av det. Efter ett tag blir självförtroendet sämre och man blir mer osäker. Det blir inte enklare då, så jag hamnade i en ond cirkel.

Har du någon gång tänkt tanken att du ska ha pikat redan som 23-åring?

– Ibland kan jag tänka i de banorna, men jag tror verkligen inte det. Jag är fortfarande 23, jag har gjort det jättebra tidigare och i en normal utvecklingskurva kanske det ser ut så. Att det går uppåt, sedan stagnerar det lite och sedan blir det en jäkla fart på slutet, säger Samuelsson.

Osäkerheten kring skyttet är borta inför världscuppremiären i Kontiolahti, menar Samuelsson som säger att han har fått ett stärkt självförtroende.

– Jag har fått det, faktiskt. Framför allt kring skyttet den här säsongen. Så trygg som jag känner mig på skjutvallen nu, så trygg har jag aldrig känt mig förut.

Se hela avsnittet med Sebastian Samuelsson på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.