Experten Ferry och Samuelsson om dopning

Uppdaterad
Publicerad

Inför VM i Östersund har SVT Sports expert Björn Ferry hängt med skidskytten Sebastian Samuelsson på ett träningspass.

– Det skulle ta mer energi om det är en dopad åkare framför mig, säger 21-åringen.

2018 var ett framgångsrikt år för Sebastian Samuelsson. Två medaljer på OS och en inbjudan till Vita huset för sitt engagemang mot dopning.

– När jag fick inbjudan först så tänkte jag att det där kan de fetglömma, säger Samuelsson.

Vinterstudion

– Men sen började jag fundera. Är det där verkligen någonting jag ska tacka nej till, hur många gånger kommer jag få den inbjudan, är det någonting som kanske till och med kan ge mig energi. Så efter ett tag kände jag att det här är någonting som jag verkligen vill göra, lite konstigt, men jag kanske till och med blir en bättre skidskytt av det här.

Vill inte ha en medalj på posten

Han är medveten om att engagemanget mot dopning kan kosta honom energi in mot VM.

– Det skulle ta mer energi om jag är fyra här på sprinten i Östersund (VM) och så är det en dopad åkare framför mig och så får jag medaljen fyra eller åtta år senare. Du vet precis hur det är, säger Samuelsson.

”Har inte fått någon medalj”

– Vi väntar fortfarande. VM i Östersund, vi blev fyra i mixstafetten och halva ryska laget åkte dit sex månader senare. Men vi har inte fått någon medalj, säger Björn Ferry.

– Det spelar ingen roll egentligen om du får den medaljen nu för du har blivit av med den stunden som var där och då, säger Samuelsson.

Se hela reportaget nedan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vinterstudion

Mer i ämnet