Foto: TT Nyhetsbyrån

Favoriterna föll – guld för Semerenko

Uppdaterad
Publicerad

Valj Semerenko från Ukraina vann damernas masstart i skidskytte-VM före den unga tyskan Franziska Preuss och italienskan Karin Oberhofer. – Jag hade inte någon individuell mästerskapsmedalj tidigare så jag är väldigt glad, säger Semerenko till SVT Sport.

Ingen av de tre medaljörerna hade en individuell mästerskapsmedalj innan loppet, så det var en något oväntad trio på prispallen.

Darja Domratjeva vann masstarten i VM 2013 och var en av de stora favoriterna inför detta mästerskap. Men med facit i hand blev det inte en enda medalj för vitryskan som var en av favoriterna som sköt bort sig i dagens lopp.

Skidskytte-VM

– Favoriternas fall, konstaterade SVT Sports expertkommentator Björn Ferry.

Favoriterna misslyckades

Efter de två liggande skjutningarna låg Darja Domratjeva i täten. Vitryskan sköt fullt och åkte snabbt, men i det första stående skyttet blev det två bom och Domratjeva tappade rejält. Hon lyckades sen ta sig i kapp, men på upploppet blev hon slagen av italienskan Oberhofer som knep bronset.

Hemmahoppet Kaisa Mäkäräinen pallade inte heller för favorittrycket. Finskan sköt bort sig redan i det första skyttet och slutade på 15:e plats. Det blev alltså ”bara” ett brons för finskan i detta hemma-VM.

– Nu har hon klarat av ett till mästerskap utan att riktigt lyckas. Det är inte bra att ha med sig i ryggsäcken, det är något hon måste jobba med, säger SVT Sports expert Magdalena Forsberg.

Inga svenskor fanns med i dagens masstart.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skidskytte-VM

Mer i ämnet