Huvudtränare Johannes Lukas och Hanna Öberg. Foto: TT

Skidskyttarna kan stanna utomlands till VM

Uppdaterad
Publicerad

Coronapandemins utveckling i Europa kan tvinga det svenska skidskyttelandslaget till en lång turné – utan att få komma hem till Sverige.

Totalt sju veckor på olika hotellrum i Europa kan bli verklighet.

– Det är inte optimalt, säger huvudtränaren Johannes Lukas till SVT Sport.

Han säger att landslaget följer situationen noga och anpassar sig till hur pandemin utvecklar sig.

– Vi vill minimera antalet resdagar. Det viktigaste för mig är säkerheten för de aktiva. Vi avvaktar situationen, säger Johannes Lukas till SVT Sport.

Den 8 januari har världscupen återstart, denna gång i Oberhof, Tyskland. Sedan tar sig åkarna till italienska Antholz innan två tävlingsfria veckor väntar.

”Lång tid”

VM avgörs i slovenska Pokljuka 10-21 februari. Som det ser ut just nu kommer landslaget att stanna i södra Europa för att undvika överflödigt resande.

– Självklart är det lång tid, det är inte helt optimalt. Men vi pratade med de aktiva redan i somras om att det kunde bli så här och alla är okej med det. Jag tror inte att det blir något problem. De vill också ha det bästa upplägget för tävlingen, framför allt ur säkerhetssynpunkt. Vi kommer hitta en bra lösning tillsammans, säger Johannes Lukas.

Han öppnar dörren för att landslaget kan komma att åka tillbaka till Sverige om situationen tillåter.

– Ja, självklart. Om vi ser att det inte finns något land i närheten som känns säkert och det är mycket bättre att vara i Sverige så är det inget snack om att vi kommer flyga hem.

Succéstart

Det svenska skidskyttelandslaget har gjort sin bästa säsongsstart någonsin och har redan tagit 15 pallplatser i världscupen.

– Det har varit en sensationell start. Det är riktigt kul för hela laget att vi inte bara har en aktiv som har lyckats utan så många. Vi har visat att vi har väldigt hög nivå och att vår lägstanivå också är hög. Det känns kul för alla, säger Johannes Lukas.

KLIPP: Experten om årets ögonblick: ”En perfekt dag” (26 dec 2020)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.