Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hanna Öberg. Foto: Bildbyrån

Hanna Öberg tog ny på pallplats efter upphämtning

Uppdaterad
Publicerad

Hanna Öberg åkte upp sig från en sjuttondeplats till en tredjeplats i jaktstarten i Holmenkollen.
Anastasija Kuzmina, som gjordes sin sista jaktstart, sköt felfritt och vann överlägset.

Skidskyttesäsongen är på väg att avslutas och näst sista tävlingen i Holmenkollen, jaktstarten över 10 km, dominerades stort  av Kuzmina. Men bakom hennes var det fullt av svenskor. Tre svenskor fanns med i kampen om andra platsen inför det sista skyttet.

Svenskarna gjorde fina lopp. Det var felfritt skytte under de tre första, men Linn Persson och Hanna Öberg, som startade som 17:e plats i jaktstarten, missade varsitt skott i sista, samtidigt som Elisabeth Högberg missade tre skott och chansen att ta en pallplats.

Hanna Öberg höll undan till en tredjeplats på slutvarvet,  hennes sjätte pallplats i världscupen. Tyska Denise Herrmann blev tvåa.

–Jag fick bra draghjälp under de två första rundorna, och kunde fokusera på skyttet. Jag var helt fokuserad att alla skulle ner, sa Hanna Öberg nöjt efter sin pallplats.

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hanna Öberg: ”Blev lite stressad av Linn”

Linn Persson blev till sist femma, hennes bästa resultat hittills i världscupen. Hon var med i tätkampen under slutvarvet, men fick ge sig mot Hanna Öberg och norska Röiseland.

– Jag var lite stressad över att Linn jagade bakom. Hon har åkt bra på slutet.

”Bra svenskdag”

 Elisabeth Höglund som var tvåa ett tag, blev till sist 14:e dam efter tre missar i sista skyttet.

– En mycket bra svenskdag. Fantastiska lopp av alla tre, tyckte SVT:s expert Björn Ferry.

– En oerhörd erfarenhet att Linn Persson är med i täten vid sista skyttet. Förstå att tre svenskar var med i täten inför sista skyttet. Det kan aldrig ha inträffat i världscupen, sa Ferry och skrattade.

Den trotala världscupen avslutas på söndagen med masstart i Holmenkollen. Hanna Öberg har chansen att ta hem masstartscupen:

– Men det fokuserar jag inte på. Jag vill avsluta säsongen på bästa sätt, vill inte slänga boprt någon tävling. Sen fåpr vi se vad det ger, sa Hanna Öberg.

Anastasija Kuzmina fick en perfekt avslutning på karriärens sista jaltstart.

– Jag var aldrig stressad, hade bra skidor och bara njöt. Det här är omöjligt att upprepa, sa Kuzmina

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer