Svenska laget femma i mixedstafetten – utan Hanna Öberg

Uppdaterad
Publicerad

Det svenska laget slutade femma i mixedstafetten i Pokljuka trots att stjärnorna med Hanna Öberg i spetsen saknades. Elisabeth Högberg säkrade placeringen efter att ha stumnat lite på spurtvarvet.

– Hela laget gör en jättefin tävling, säger experten Helena Ekholm.

Frankrike med Julia Simon på sista sträckan vann stafetten före Norge toppat med bröderna Bö. Tyskland knep den sista pallplatsen och Ryssland smet förbi Sverige sent på sträcka fyra.

– Jag hade fått ett bra läge efter att de andra hade gjort det super och jag var tvungen att göra mitt för att vi skulle bli topp 6, säger Högberg till SVT Sport.

Sveriges femteplats, där det var kamp om pallen fram till sträcka tre, kom trots att laget saknade Hanna Öberg, Linn Persson, Mona Brorsson, Sebastian Samuelsson och Martin Ponsiluoma. Men ”reserverna” stod upp bra, ingen föll igenom.

Magnusson med i pallstriden

Anna Magnusson var med i pallstriden på den tredje sträckan, ett extraskott i stående, kostade lite tid men svenskan gick ut som fyra efter sitt sista skytte, dryga minuten efter Frankrike i täten. Fram till växlingen hade det ökat till 1.12 – 25 sekunder fram till pallen. Magnusson plockade fyra sekunder på täten på sin sträcka efter att ha startat sträckan som sexa.

– Jag är jättenöjd, ett extraskott bara, jag kände mig säker. Det gick ganska tungt i spåret och det var sugande under skidorna efter att ha tränat tungt men det tror jag gäller för alla, säger Magnusson till SVT Sport.

Kanonsträcka av Nelin

Jesper Nelin gjorde en kanonsträcka och sköt fullt. Han tappade bara en halvminut på 7,5 km på exempelvis Johannes Thingnes Bö, två extraskott i stående, som körde för fullt för att ge sitt Norge ett försprång i täten på sträcka två.

– Nu fick jag revansch. Jag lyckades följa den plan som vi lade upp. Jag sköt mer på rytm. Lite synd att jag blev rejält stum det sista varvet men det hoppas jag kommer till VM, säger Nelin.

Peppe Femling hamnade i ett svårt läge och riskerade en straffrunda men klarade sig med två extraskott i sitt första liggande skytte. Han sköt fullt i andra och växlade som nia, 52 sekunder efter Frankrike i täten.

– Hela laget gör en jättefin tävling. Det var bättre än vad jag hade vågat hoppas på innan start, säger experten Helena Ekholm om prestationen.

Till resultaten:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.