Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Martin Fourcade skrek ut sin besvikelse när han gick i mål. Han var ovetandes om att han hade vunnit guld. Foto: TT.

Fourcade skrek ut sin besvikelse – belönades med guld

Uppdaterad
Publicerad

Martin Fourcade trodde att han skjutit bort guldchansen med sitt sista skott. Men eftersom den senare startande Johannes Thingnes Bö missade sitt näst sista skott, högt över tavlan, blev det ändå franskt guld på 20 km vid VM i Antholz. Det var hans 27:e VM-medalj.

Fourcade tog sitt elfte individuella VM-guld och tangerade Ole Einar Björndalens rekord.

– Det känns otroligt, det har varit en kamp. Jag har pratat om mina 82 segrar med er tidigare (i världscupen där även VM räknas som världscup) och jag vet vad som krävs för att vinna, speciellt efter den förra svåra säsongen 2018-19. Jag fick kämpa emot mina värsta mardrömmar. Det gick så bra till sista skottet men sedan bjöd jag in Johannes igen. Det var en kamp och jag kunde inte göra något utan var tvungen att vänta, säger en känslosam Fourcade till SVT Sport.

Fourcade hade skjutit fullt till sitt sista skott som han drog högt, en centimeter över tavlan. Vid målgång tog Fourcade en stor ledning men slog staven i snön av besvikelse och skrek ut sin besvikelse. Då stod det mellan silver och guld.

Men Johannes Thingnes Bö hade inte råd med två bom totalt. Han hade guldet i sin hand fram till det näst sista skottet, då den ödesdigra missen uppstod. Thingnes Bö var dessutom sliten i spåret och kunde inte hålla tysken Johannes Kühns rygg, som startat minuten tidigare. Norrmannen var dock inte så besviken utan vinkade till kameran i målfållan. 

– Jag visste att jag hade chansen på guld vid fullt skytte i sista och det var kanske en för djärv tanke och även om jag vill vinna är jag nöjd med silver, säger Thingnes Bö.

”Det är någon bom för mycket”

Sebastian Samuelsson och Peppe Femling hade två bom (riktig kantare i det sista skyttet med en bom för Femling) var och nådde placeringarna tia och 17:e vilket var ett fall framåt. Femling rasade över mållinjen helt slutkörd. Han tappade från tionde efter fjärde skyttet. De sist startande stördes en kort stund av ett snöoväder ute på banan. 

– Det är någon bom för mycket men det är ett stabilt lopp, säger Samuelsson som körde in i träplankor och fick gå ner på knä.

– Men jag tappade inte så mycket, säger Samuelsson om incidenten. Han var långsam i spåret och tappade nästan tre minuter i åktid.

– Jag trodde aldrig att jag skulle kunna bli topp 20 med den här känslan, säger en sliten Femling.

Jesper Nelin har stora problem med sitt stående skytte. I dag kom alla fem straffminuterna i det stående skyttet: Två i det första och sedan missade han sina tre första skott i det avslutande skyttet.

– Jag vet inte varför det är så dåligt i stå, tycker inte att det ska vara så dåligt. Även skott som jag tror är träff blir bom, säger Nelin.

KLIPP: ”Jag kämpade mot mina värsta mardrömmar”

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Fourcade: ”Jag kämpade mot mina värsta mardrömmar”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer