Sebastian Samuelsson sköt fullt och åkte snabbt i Hochfilzens 10 km. Foto: TT

Samuelsson sköt fullt – men missade pallen

Uppdaterad
Publicerad

Sebastian Samuelsson sköt fullt i Hochfilzens sprint över 10 km men det räckte inte till pallen. Svensken slutade femma. Norge har fått fram en ny stjärna i Johannes Dale som stod i särklass i dag. Norrmannen vann med otroliga 17 sekunder på en sprint.

– Jag har drömt om att vara på pallen och jag korsade fingrarna för att det skulle hålla. Jag hade bestämt mig för att vara offensiv i skyttet. Jag såg på storbildsskärmen att jag ledde med nio sekunder och fick bra sekondering, säger Dale som brast ut i tårar när segern var klar.

Johannes Dale hade varit fyra som bäst innan dagens tävling där han flög fram spåret och hade prickfritt skytte.

Corona och idrott

– 17 sekunder, det är kross, säger Björn Ferry om Dales stora vinst. Dale åkte ännu snabbare än Johannes Thingnes Bö som hade tappat några sekunder innan han sköt en bom i avslutande stå. Thingnes Bö blev fyra efter att precis ha slagit sig in före Samuelsson. 

Samuelsson sliten men nöjd

– Jag var lite sliten på den här halvmellanhöjden men det är ett stabilt lopp och jag är nöjd. Jag tog tid på mig i liggande och krigade i stående, säger Samuelsson till SVT Sport.

Efter att flera av damerna visat svag åkform i spåret tidigare under dagen fanns det vissa farhågor inför herrarnas tävling men Sebastian Samuelsson visade fin åkform och sköt fullt. Ännu snabbare i spåret var Martin Ponsiluoma som hade en bom i liggande och två i stående.

– Det är ju två för mycket men det verkar som om åkformen håller i sig, säger Björn Ferry om Ponsiluomas insats.

Samuelsson tog tid på sig på vallen, 33 sekunder, men satte alla skott vid det första liggande skyttet och följde upp med fullt även i stående skyttet.

Norrmännen startade sent. Allra sist startade Tarjei Bö som nummer 108 vilket gjorde tävlingen utdragen.

– Vi trodde att det skulle bli plusgrader och att det sedan skulle frysa på. Nu verkar det inte bli så men det är ingen nackdel att starta sent, sade Johannes Thingnes Bö till SVT Sport före starten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona och idrott

Mer i ämnet