Stina Nilsson har fått sug och vill ha en av platserna i IBU-cupen om drygt tre veckor. Foto: TT

Stina Nilsson om IBU-cupen: ”Jag hoppas verkligen få en av platserna”

Uppdaterad
Publicerad

Skidskytteförbundet håller på beskedet om Stina Nilsson ska få en plats i IBU-cupen. Mycket talar dock för att Nilsson kan packa väskorna i januari och åka till Tyskland. Hon vill inget hellre:

– Jag hoppas verkligen att få en av platserna, säger Nilsson till SVT Sport.

Efter dagens tredjeplats i observationstävlingen över 7,5 km sprint i Östersund strålade det om Nilsson. Efter nio månader av stor uppmärksamhet och vacklande känsla kring hur hon skulle räcka till som skidskytt har den rätta känslan äntligen infunnit sig.

– Det är så skönt, om jag går tillbaka en månad och tänker på vilken skidskytt jag var då som när jag kom till Idre så var det som att gå på is, jag var rädd för att halka hela tiden och göra fel. Det känner jag inte längre utan jag kommer hit och känner vilka rutiner som fungerar för mig. Så jag är jättetacksam över att den biten stämmer. Jag växer in i det mer och mer, beskriver Nilsson förändringen som gått snabbt den senaste tiden.

”Nu har jag vuxit in i det”

Gårdagens floppartade tävling med fyra bom, ett fall och en felkörning på upploppet som gav en 13:e plats var en missräkning men inget som förändrar den positiva helhetsbilden.

– Jag hoppas verkligen att jag stärkt mina aktier i dag. Det är ett steg som jag känner för mig själv att jag redo att ta. För två månader sedan hade jag inte varit redo. Nu har jag vuxit in i det och vet hur jag ska tackla vallen mer och mer. Jag hoppas verkligen att få en av platserna, säger Nilsson.

Skyttetränaren Jean-Marc Chabloz var nöjd med vad han såg i dag:

– Det var otroligt skönt att se hur hon sköt i dag. Igår hade hon 2+2 och det är klart att det var dåligt skytte även om hon inte var helt borta. Det händer ju även i världscupen att man skjuter sådana serier. Otroligt skönt att hon kunde vända det i dag. Hon var bestämd och gjorde som på träning. Hon var inte blyg för vallen, summerar schweizaren insatsen. 

Sportchefen håller masken

Skidskytteförbundet har tio-tolv platser att spela med i IBU-cupen i tyska Arber 11-23 januari (samtidigt går världscupen i annan tysk ort, Oberhof) och sportchefen Anna-Maria Uusitalo säger att det kommer att viktas på damerna, vilket betyder upp till sju platser att fördela bland damåkarna. Att affischnamnet Stina Nilsson, som själv tydligt markerar att hon vill åka, får en plats ger inte speciellt högt odds, även om Uusitalo håller masken.

– Hon är givetvis aktuell och kul att hon tar lite revansch i dag, säger Uusitalo som kommer att meddela laget vid lunchtid i morgon.

KLIPP: Stina Nilsson om valet att byta sport: ”En ny hunger” (18 december 2020)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.