Stina Nilsson från tredje till 20:e: ”Nöjd med jobbet”

Uppdaterad
Publicerad

Inför jaktstarten i Kontiolahti var det fyra svenskor topp 10 efter bland annat Stina Nilssons första pallplats och det vädrades nya framgångar. Men det slutade med en flopp på vallen och Stina Nilsson tappade till 20:e plats.

– Jag är nöjd med jobbet jag gör, säger Nilsson efteråt.

Trots sex bom känner Nilsson att hon har något på gång.

– Det var en jättespännande upplevelse och jag är nöjd med insatsen på vallen. Att komma undan med två bom i ligg är helt okej och på det stående skyttet är det inte långt borta. Jag är nöjd med det jobbet jag gör. Jag gör rätt saker men det är så små marginaler, säger Stina Nilsson.

Elvira Öberg blev bästa svenska som nia.

– Det är alldeles för dåligt med fyra bom, säger Elvira Öberg. Framför allt att det blev tre bom i liggande i de här fina förhållandena. Jag är inte nöjd med min insats och vet att jag kan mycket bättre, säger Elvira Öberg.

– Jag tror att både hon och vi hade önskat ett bättre skytte. Fyra bom är för mycket, säger SVT Sports expert Helena Ekholm om Elvira Öberg, som var fjärde svenska in till det sista skyttet men fick ner alla tavlorna och smet förbi.

Tiril Eckhoff darrade till i det sista skyttet men tog säsongens första seger efter att ha hittat formen under OS i Peking. Hon gick ut två tiondelar före Stina Nilsson. 

Hanna Öberg: ”Det är för dåligt”

– Det är för dåligt. Jag har ju ett jättebra utgångsläge men liggen är ju katastrofalt dåligt i dag. Jag har en bra känsla i stå och tycker att jag borde skjuta en nolla i sista serien också. Jag vet att jag kan skjuta bättre än så här så det är lite frustrerande. Vi kanske måste sätta oss ner efter säsongen och se om det är något vi ska ändra på, säger Hanna Öberg som rasade från fjärde till 18:e plats.

– Hade jag skjutit noll i det sista skyttet hade det varit fint men jag fick inte alls ut det jag hade i kroppen, säger Linn Persson med en djup suck.

Så var skyttestationerna:

Skytte 4) Den överlägsne ledaren Tiril Eckhoff, som fram till dess varit felfri, missade sitt första och sista skott och fick ta två straffrundor och gick ut 14 sekunder före Dorothea Wierer, sköt ner alla 20 tavlorna, som startade som 17:e.

3) Tiril Eckhoff sköt fullt även på det tredje skyttet, det första i i stående, och drygade ut ledningen till nya tvåan Anais Chevalier-Bouchet som var 44 sekunder efter. Linn Persson var bästa svenska som sexa efter fullt skytte. Stina Nilsson rasade till 15:e plats efter två bom. Hanna Öberg sköt fullt och var tia.

2) Tiril Eckhoff sköt sin andra raka nolla i det andra skyttet och gick ut med 21 sekunders ledning till godo på Denise Herrmann. Stina Nilsson var bästa svenska som femma efter en bom – 50 sekunder efter täten. Det var svagt svenskt skytte här med två bom var för Elvira och Hanna Öberg som rasade till 16:e och 21:a plats. 

1) Efter det första skyttet hade Tiril Eckhoff fått en lucka på 23 sekunder till Denise Herrmann, som gick ut i ledning, efter fuillt skytte. Stina Nilsson var bästa svenska som trea efter en bom.

Resultat jaktstart 10 km:

1) Tiril Eckhoff, Norge, 31.40,8 (0-0-0-2)

2) Dorothea Wierer, Italien, +15.9 (0-0-0-0)

3) Denise Herrmann, Tyskland 19,5 (1-1-1-1)

9) Elvira Öberg, 1.10,7 (1-2-1-0)

14) Linn Persson, 1.35,9 (0-1-0-2)

18) Hanna Öberg, 1.57,5 (2-2-0-2)

20) Stina Nilsson, 2.00,2 (1-1-2-2)

38) Johanna Skottheim. 3.21,9 (0-0-0-0)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.