Linn Persson. Foto: SVT

Linn Persson vann premiären före Elvira Öberg

Uppdaterad
Publicerad

Det blev varken Wierer eller någon av Öberg-systrarna som vann skidskyttepremiären i Idre. I stället klev Linn Persson fram och vann sprinten efter fint skytte, med bara en bom, och bra fart i spåret.

– Jag gick in och gjorde det jag skulle, säger Persson till SVT Sport.

Perssons lopp räckte till seger före Elvira Öberg, som åkte riktigt fort och alltså blev tvåa – trots tre bom. Tredjeplatsen togs av italienskan Lisa Vittozzi.

– Det var en tuff tävling men jag fördelade krafterna väl tycker jag. Jag genomför det på ett bra sätt, en stabil insats, säger Persson, som inte drog särskilt stora växlar av en premiärseger och det fina skyttet.

Förbundskapten Johannes Lucas var inte på plats i Idre men har givetvis följt tävlingarna och är glad för Perssons skull.

– Roligt att hon får visa det som hon gör på träning även på tävling, säger Lucas i en intervju i Vinterstudion, om Perssons insats.

Tungt för Hanna

Det blev en tung premiär för Hanna Öberg. OS- och världsmästaren sköt två bom och blev inte bättre än tia, 51 sekunder bakom Linn Persson.

– Det var ingen bra serie i liggande. Det var en dålig serie. Det är kanske liggskyttet som inte har varit helt perfekt de senaste dagarna. Jag hade hoppats tagga till lite extra nu inför tävlingen. Men det är inte mycket som saknas. Jag vet att jag har det, jag är inte orolig, säger Hanna Öberg till SVT Sport.

Elvira snabbast av alla

Bättre gick det för lillasyster Elvira, i alla fall i spåret. På vallen blev det tre bom men på skidorna gick det fortast av alla och Öberg slutade 5,1 sekunder bakom Persson.

– Åkningen är jag jättenöjd med. Jag kunde åka kontrollerat och stort och hade bra koll på grejerna. Tre bom är för mycket, hade det varit en hade jag varit nöjd. Det är lite för dåligt på skjutvallen. Men jätteskönt att få den här åkningen med sig i dag, säger Elvira Öberg.

Johanna Skottheim var en av åkarna som gav riktigt positiva besked i dag med sin fjärdeplats efter fullt skytte.

– Det är en sån lättnad. Jag har inte haft ett lätt år så det här betyder jättemycket. Bara att stå på start är jättekul. Jag flyger inte fram rent fysiskt, men bara att tävla betyder jättemycket. Jag ser fram emot vad som kommer i vinter, säger Skottheim.

Dubbel totalvinnaren i världscupen Dorothea Wierer blev sjua med en bom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.