Sebastian Samuelsson. Foto: Bildbyrån

Säsongsbästa för Samuelsson i Ruhpolding

Uppdaterad
Publicerad

Mer eller mindre vindstilla, klar sikt och som alltid bra förhållanden i tyska Ruhpolding. Då utökade fransmannen Martin Fourcade sin världscupledning och Sebastian Samuelsson drog till med säsongsbästa, när han slutade på plats 15.

Det var skidskytte-premisser som gjorde att man mer eller mindre behövde skjuta fullt för att vinna på den tyska banan.

Och i de främsta leden var det också guldläge för världscupledaren Martin Fourcade att rycka i toppen. Fransmannens främsta konkurrent, den norske tvåan Johannes Thingnes Bö, kom nämligen inte till start då han precis blivit pappa.

Det visade sig också bli ett för bra läge för att fransmännen inte skulle ta det.

Dubbelt franskt i topp

Efter två fulla skytten var Fourcade i toppen hela vägen och höll även undan för sin landsman Quentin Fillon Maillet som något överraskande tog andraplatsen.

Trea för dagen blev tyske hemmaåkaren Benedikt Doll.

Största svenskhoppen på förhand var Sebastian Samuelsson och Jesper Nelin.

Nelin hade en tung dag och bommade ett i vardera skytte.

– Jag är lite besviken på att jag bommade första i ligg, det borde jag träffa ganska lätt. Jag var inte riktigt redo att skjuta det skottet tror jag.

”Har verkligen krigat i liggande”

För Sebastian Samuelssons del blev det inte heller någon topplacering då även han bommade ett i första. Men däremot hölll svensken ihop det bra under resterande delen av loppet och sköt fullt samtidigt som han hade en bra åktid.

– Det är det bästa han har gjort hittills. Det är ett fall framåt, summerar SVT:s expert Björn Ferry efter Samuelssons lopp.

En analys som Samuelsson stämmer in i.

– Nu kanske jag kan slappna av lite och försöka att bara göra bra lopp framöver. Det var ett bra race i stafetten i Oberhof och nytt bra race i dag. Så formen är på uppåtgående, summerar 22-åringen och kommenterar sedan sin miss.

– Jag har verkligen krigat i liggande och det har inte känts superbra. Jag har verkligen försökt förbättra det och har varit i skjuthallen i måndags bland annat. Nu tar jag väldigt god tid på mig där i liggande och det känns väldigt bra men tyvärr slinker ett skott ut.

”Minns ett visst OS-lopp”

22-åringen hamnade totalt på 15:e plats och har därmed ett fint läge inför jaktstarten på söndag.

– Jättekul att få köra en jaktstart med ett så bra utgångsläge. Jag minns ett visst OS-lopp då jag hade ett ungefär liknande utgångsläge så vi får se på söndag.

För svenskens del blev det som nämnt en bom i liggande skyttet men det är ändå ett kliv framåt menar Samuelsson.

Fakta

Topp tre:

1. Martin Fourcade 21:20.9  (FRA) (0+0)

2. Quentin Fillon Maillet +3,1 (0+0)

3 Benedikt Doll +12,0 (0+0)

Svenska resultat:

15. Sebastian Samuelsson +49,2 (1+0)

36. Peppe Femling +1:33,2 (0+0)

45. Jesper Nelin +1:41,1 (1+1)

73. Martin Ponsiluoma +2:15,6 (3-1)

103 Torstein Stenersen +3:31,3 (2+1)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.