Fredrik Lindström sjuk i körtelfeber

Uppdaterad
Publicerad

Det rutinerade ankaret i skidskyttelandslaget, Fredrik Lindström, har drabbats av körtelfeber. Det är oklart hur allvarligt det är för OS-och VM-medaljören.
– Ja, det har spökat för mig nu. Jag har inte mått bra, jag kallsvettas och kommer att ha feber i någon vecka, säger Fredrik Lindström till SVT Sport.

Problemen hopar sig för Fredrik Lindström. Den rutinerade svenska skidskytten med både OS-guld och VM-medaljer på meritlistan missade allt, förutom mixed dubbel-stafetten under förra helgens tävlingar i Pokljuka, på grund av en inflammerad tand.

Det var i alla fall vad alla trodde.

Men sanningen är en annan. Lindström har drabbats av körtelfeber.

39 graders feber och kallsvettas

– Ja, det har spökat för mig nu. Jag har inte mått bra, jag kallsvettas och har 39 graders feber när det slår till, och jag kommer att ha feber i någon vecka, säger Fredrik Lindström.

”Vanligtvis är man sjuk i upp till tre veckor men man kan känna sig trött en längre tid efteråt”, skriver Svenska skidskytteförbundet i ett pressmeddelande.

Om tre månader avgörs VM hemma i Östersund. Men Lindström är inte orolig.

– Jag ser ändå positivt på det, det är tre månader bort. Men det är lite ovisst nu. Jag kommer att dras med det en tid nu, sen gäller det att ha is i magen när jag börjar träna igen, säger Lindström till SVT Sport.

Martin Fourcade drabbades 2014

Det närmaste skidskytte-exemplet kring körtelfeber gäller den bäste av alla – Martin Fourcade. Han drabbades av det sommaren 2014 och missade då större delen av försäsongen. Ett bevis så klart på att det går att komma tillbaka.

”Vi har ordinerat vila i dagsläget och så följer vi utvecklingen. Körtelfeber drabbar väldigt olika så vi vet ännu inte vart det tar vägen i Fredriks fall. Vi har ett VM i vinter där Fredrik vill tävla och vi gör allt vi kan för att det ska bli så”, säger landslagsläkaren Lykke Tamm i ett pressmeddelande.

Svenska landslagets skyttetränare Johan Hagström är också hoppfull.

– De har upptäckt det tidigt och ju tidigare man upptäcker det, desto större chans att man är tillbaka tidigare. Vi är hoppfulla att han är tillbaka inom en snar framtid, säger Hagström.

Fakta: Körtelfeber

Visa

Symtomen liknar halsfluss men är vanligtvis kraftigare vid körtelfeber. Körtelfeber orsakas oftast av ett virus.

Vanliga symtom kan vara: Ont i halsen, feber, trötthet, huvudvärk, ont i kroppen, tappad aptit, svullna lymfkörtlar på halsen, i armhålorna och ljumskarna, förstorade och röda halsmandlar med gråvit beläggning, illaluktande andedräkt.

Symtomen går oftast över på två till tre veckor. Däremot är det vanligt att man känner sig trött under en längre tid, ibland i flera månader.

Den första månaden efter att man insjuknat ska man undvika kraftig ansträngning och framför allt kontaktsporter.

Det finns ingen särskild behandling mot viruset, utan det går ut på att försöka lindra symtomen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer