”Silver-Sebbe” är stolt över bojkotten: ”Ska vara sann mot mig själv” Foto: Tobias Jonsson

”Silver-Sebbe” är stolt över bojkotten: ”Ska vara sann mot mig själv”

Publicerad

Efter OS-framgångarna har han fått ett mycket större utrymme att synas och höras. Skidskytten Sebastian Samuelsson räds inte att stå upp mot dopning, korruption eller stormakter i öst.
– Jag tycker inte att det är så himla kontroversiella saker jag pratat om, säger han till SVT Sport.

Störst uppmärksamhet blev det när han valde att bojkotta sista världscuptävlingen för att den gick i Ryssland som han anser inte har någon fungerande antidopningsverksamhet.

– Det var lätt att prata om det. Men jag kan inte säga att det var ett lätt beslut. På något vis känner jag att om jag ska vara sann mot mig själv och mina värderingar så har jag inget val, utan då kan jag inte åka dit. Jag är stolt över mig själv för att jag tog det beslutet.

Sebastian Samuelsson: ”Det har varit en del hat”

Han känner stödet från sina idrottskollegor men önskar att fler av dem skulle ta bladet från munnen – så att chanserna att påverka skulle bli större.

– Jag tror att mycket beror på att man är idrottare och vill fokusera på träning och tävling och göra det så bra man kan, och inte ha så mycket åsikter om andra saker. För mig har inte det varit en motsättning. Jag tycker att jag kan fokusera på att bli världens bästa skidskytt samtidigt som jag faktiskt kan tycka till om saker som är fel.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer