Sebastian Samuelsson är kritisk mot IOK:s nya beslut. Foto: Bildbyrån

”Synd om man inte kan åka på ett OS”

Publicerad

Internationella Olympiska Kommittén (IOK) är i full gång med sitt nya OS-program som ska ge ett mer jämställt mästerskap. Men med flera nya grenar krävs även vissa nedskärningar.
Nu är det bekräftat att skidskyttet blir av med 20 startplatser inför OS i Peking 2022.
– Skidskytte är en av de största sporterna på ett vinter-OS och som redan ligger i framkant vad gäller jämställdheten, säger Sebastian Samuelsson till SVT Sport.

Tidigare bekräftades det att både big air för freeskiing-åkarna i nästa vinter-OS blir verklighet samt att damernas hockeyturnering kommer att utökas från åtta till tio lag i Peking 2022.

Några som fick ett desto tråkigare besked var skidskyttarna som kommer att få 20 färre startplatser i nästkommande vinter-OS.

– Jag tänker att det förmodligen inte kommer att drabba de stora nationerna utan de små nationerna som är på väg in i skidskyttet och som behöver en utveckling. Det är synd om man inte kommer att kunna åka på OS liksom, säger Sebastian Samuelsson till SVT Sport.

”Skidskyttet är fel sport att skära i”

Minskningen är en del av IOK:s plan att försöka minska kostnaderna för de olympiska spelen samt att öka jämställdheten.

– Skidskytte är en av de största sporterna på ett vinter-OS och som redan ligger i framkant vad gäller jämställdheten, säger han och fortsätter:

– OS är så stort så de borde kunna skära i budgeten på något annat sätt.

Att IOK strävar efter ett mer jämställt OS, är inte det något positivt?

– Det är jättepositivt med ett mer jämställt OS men skidskyttet är fel sport att skära i. Man begränsar och dämpar sporten i stället.

Internationella skidskytteförbundet skriver på sin hemsida att de är besvikna över IOK:s beslut och att de just nu arbetar fram nya riktlinjer på hur de ska fördela startplatserna mellan länderna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer