Sverige stafettrea efter stort drama

Uppdaterad
Publicerad

Fem bom av Mona Brorsson satte Sverige i en prekär sits i damernas skidskyttestaffett i Östersund.

Men urstark åkning av Elvira Öberg och en imponerande spurt av Hanna Öberg fixade en tredjeplats.

 – Det är sjukt kul att åka skidor när man känner att det går fort, säger Elvira Öberg till SVT.

De 24 kilometerna i världscupstafetten i Östersund utvecklades till ett stort drama. Ett tag såg det ut som att Sverige var mer eller mindre uträknat – trots en bra förstasträcka av Linn Persson.

Mona Brorsson, som körde Sveriges andra sträcka, sköt fullt i det liggande skyttet och lämnade skjutvallen som etta. Sämre gick det i stående. Skyttet havererade helt för Brorsson som bommade totalt fem skott, fick åka två straffrundor och hamnade långt efter täten.

Hon växlade över till Elvira Öberg på nionde plats.

”Bara att gasa”

Elvira Öberg hade i sin tur ingen klockren eftermiddag på skjutvallen med tre bom. Desto bättre gick det i spåret. Hon har imponerat i åkningen under hela säsongsinledningen och stafetten var inget undantag – och när hon lämnade över till Hanna Öberg var Sverige på tredje plats, drygt en minut och 20 sekunder bakom ledande Frankrike.

– Jag gillar att åka sex kilometer, det är en rolig distans. Det var bara ut och gasa från start, säger Öberg som var hela 49 sekunder snabbare i spåret än fransyskan Julia Simon.

Spurtslog Norge

I slutet blev det en kamp mellan Sverige och Norge om tredjeplatsen. På grund av två bom av Hanna Öberg i det stående skyttet gick norska Marte Olsbu Röiseland förbi och upp på tredje plats. Men Hanna Öberg lade sig i rygg på Röiseland och det hela kom att avgöras i ett rafflande upplopp. Där var svenskan var starkast och gick i mål endast två tiondelar före Röiseland – och Sverige blev trea.

– Det visar verkligen vilken kapacitet vi har. Att trots två straffrundor och många reservskott klarar vi en pallplats. Det är riktigt starkt, säger Hanna Öberg.

Hon fortsätter:

–  Mona gör det bra. Hon får problem på stå men hon håller ihop det bra och gör det bra åkmässigt, och Elvira visar verkligen stark hon är, hon tar oss verkligen tillbaka till pallplatsen, säger Öberg.

Frankrike vann och Belarus blev tvåa.

KLIPP: Elvira Öbergs skytte i stafetten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.