Landslagets tränare om Nils van der Poels träningsupplägg. Foto: TT

Skulle inte funka inom skidskyttet

Uppdaterad
Publicerad

Svenska skidskyttelandslagets tränare Johannes Lukas ser inte att det vore möjligt att göra ett liknande upplägg som Nils van der Poel har, att enbart träna 18 timmar i sin egen idrott. – Vi har två idrotter vi måste tänka på, två idrotter med väldigt mycket teknikfokus, säger Johannes Lukas.

Skulle det vara framgångsrikt om en skidskytt endast stod 18 timmar på skidor under ett träningsår likt Nils van der Poels upplägg? Det tror inte Johannes Lukas som är tränare för svenska skidskyttelandslaget.

– Nä det tror jag inte, vi har två idrotter vi måste tänka på, två idrotter med väldigt mycket teknikfokus så vi kan träna skyttetekniken än om vi kör låg intensitet på skidorna, säger Johannes Lukas.

Teknikpass i hög fart

Johannes förstår Nils van der Poels tankesätt när han säger att det är för teknikens skull han åker så pass lite skridskor, att han inte vill kontaminera sin teknik som blir så pass annorlunda om han åker långsamt jämfört med tävlingsfart.

– Det är farten som bestämmer vilken frekvens jag kan åka med och vilken kraftinsats jag har och vi genomför också alla våra teknikpass i hög intensitet

60-70 % på skidor

Medan Nils står 18 av 1100 träningstimmar på skridskor så ser Johannes Lukas sina adepter stå 60-70% av sina totala träningsmängd på skidor eller rullskidor.

– Tiden här på vallen kostar oss mycket tid men det ger oss också mycket skytteträning tillsammans med skidåkningen, säger Johannes Lukas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.