Sverre Dahlen Aspenes med brodern Knut (till vänster i bilden) i somras. Foto: NRK

Slog Thingnes Bö – brast ut i tårar då han tänkte på sin döda bror

Uppdaterad
Publicerad

Sverre Dahlen Aspenes vann överraskande de norska mästerskapen under fredagens sprint i Alta och slog hela det framgångsrika landslaget med Johannes Thingnes Bö i spetsen. Efteråt brast det när han tänkte på sin bror som dog förra året.

– I somras miste jag min bror. Han valde att lämna oss. Det är en upplevelse jag inte vill att någon ska gå igenom. Jag har tänkt mycket på honom i höst och vinter, säger Dahlen Aspenes enligt NRK.

Stora delar av det norska skidskyttelandslaget var på begravningen av Knut Dahlen Aspenes, också han skidskytt, som bara blev 21 år.

– Det är väldigt trevligt att se hur skidskyttefamiljen håller ihop under en sådan period. Det är mycket viktigare än vad som händer här och i VM. Det spelar ingen roll om du är Johannes Thingnes Bö och vinner 19 segrar eller om du åker Norgecup hela säsongen, säger Dahlen Aspenes.

Johannes Dale ska vara toastmaster på bröllopet

Johannes Dale är nära vän till Sverre Dahlen Aspenes och kommer att vara toastmaster på dennes bröllop till sommaren.

– Det har varit en väldigt känslosam dag och det var en välförtjänt seger. Han har haft en tuff tid och det är väldigt roligt att han får lite valuta, säger Dale.

Dahlen Aspenes vann före Vetle Rype Paulsen, som också haft en tung säsong och tränat mycket med Dahlen Aspenes, och Johannes Thingnes Bö.

Samtidigt med NM i Alta pågår skallgång efter en 22-årig skidskytt som försvunnit i Lillehammer.

– Vi hade en diskussion om vi skulle genomföra NM som planerat. Vi var överens om att NM är en fantastisk möjlighet att samla alla och använda det som en plats där vi kan komma tillsammans och ventilera händelsen även om det finns mycket förtvivlan, säger skidskyttepresidenten Arne Horten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.