Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Systrarna Öberg sköt bort sig tidigt i sprinten. Foto: Bildbyrån

Mardrömsdag för systrarna Öberg

Uppdaterad
Publicerad

De svenska damerna tog två medaljer på VM-sprinten. Men i den första världscupsprinten efter mästerskapet gick det betydligt sämre. Hanna och Elvira Öberg sköt bort sig redan i det första skyttet.

– Det är klart det är inget topplopp idag, säger Hanna Öberg till SVT Sport.

På VM-sprinten blev det svensk succé när Hanna Öberg tog silver och Linn Persson brons i just sprint. Men sprinten i tjeckiska Nove Mesto inleddes med mardrömsserier för båda systrarna Öberg. Tre bom vardera i det liggande skyttet innebar att de tappade segerchansen redan där.

– Liggen är ju dålig. Jag bommar första skottet och skruvar, lite lur på att det kanske var fel beslut, säger Hanna Öberg till SVT Sport efter målgång.

Öberg tappar i totalen

Elvira Öberg jagar seger i totala världscupen och låg 76 poäng bakom Julia Simon från Frankrike inför dagen. Simon blev sjuk i covid efter VM och kom till Nove Mesto med osäker form men stod för ett stabilt skytte när hon bara sköt en bom. Hon gick i mål på nionde plats, långt före Öberg på en 63 plats.

– Det är nog risk att hon tappar det där, sa SVT:s expert Björn Ferry under Elvira Öbergs liggande skytte.

Enligt henne själv kände hon redan innan att hon inte hade dagen.

– Jag kände det redan på uppvärmningen, att det är ingen bra dag idag. Det större problemet idag är ändå skyttet för jag skjuter ju tre bom i ligg, säger hon.

Resultatet innebär att Elvira Öberg missar morgondagens jakstart eftersom bara de 60 första får åka. Därmed står det klart att hon tappar mycket på Julia Simon i totalen där hon nu ligger 108 poäng efter.

– Hon seglar nog iväg mot den där världscupvinsten, så känns det nu, säger expert Björn Ferry.

”Genomrisigt”

Det gick inte bra för någon av de andra svenskorna heller. Ingen av dem sköt fullt och bäste svensk blev Anna Magnusson på en 28 plats, drygt en och en halv minut efter segraren Marte Olsbu Röiseland från Norge.

– Det är ganska genomsrisigt egentligen, säger SVT:s expert Björn Ferry om de svenska damernas insats.

Resultat sprint damer:

1. Marte Olsbu Röiseland, Norge, 19:28.4

2. Ingrid Landmark Tandrevold, Norge, +20,5

3. Anais Chevalier-Bouchet, Frankrike, +29,3

28. Anna Magnusson, +1,33

30. Hanna Öberg, +1,34

32. Mona Brorsson, +1,35

35. Linn Persson, +1,43

63. Elvira Öberg, +2,26

72. Stina Nilsson, +2,57

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.